Ett förslag om garantitillägg för pensionärer kommer ingå i vårändringsbudgeten, uppger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Foto: Duygu Getiren/TT

Regeringen går vidare med förslag om garantitillägg för pensionärer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer att gå vidare med förslaget om garantitillägg för pensionärer, meddelar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff under onsdagen.

Förslaget om ett garantitillägg för pensionärer grundar sig i en överenskommelse mellan dåvarande regeringen, S och MP, och Vänsterpartiet. Det var en del av V:s krav för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister i höstas.

Nu går regeringen vidare och lägger fram förslaget som en del av vårändringsbudgeten, meddelar Shekarabi.

– Behovet av att snabbt förbättra ekonomin för pensionärer med låga inkomster har blivit mycket större som konsekvens av de höga el-, drivmedels och livsmedelspriserna som blivit följden av Putins invasion av Ukraina, säger socialförsäkringsministern.

Han uppskattar att omkring en miljon pensionärer kommer få cirka 750 kronor mer att leva på i månaden i och med förslaget. En halv miljon pensionärer får 1 000 kronor mer i plånboken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.