Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor Foto: Pontus Lundahl/TT

Analys: Förklaringen bakom KD:s framgång stavas tydlighet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

På ett drygt halvår har Kristdemokraterna gått från uträknade till att tävla med Centerpartiet om femteplatsen i opinionsmätningarna. Förklaringen är förhållningssättet till Sverigedemokraterna och en partiledare i medvind. Uppgången gör att Kristdemokraterna nu konkurrerar med Socialdemokraterna om väljarnas viktigaste fråga.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

I augusti låg Ebba Busch Thor (KD) fortfarande stadigt i bottenligan strax över Miljöpartiets språkrör i förtroende bland väljarna. Nu ligger hon på en andra plats efter Stefan Löfven (S). En viss bedrift med tanke på att hon leder riksdagens sjätte största parti. Förklaringen stavas tydlighet.

Ända sedan hon hösten 2015 slog fast att Alliansen borde lägga en gemensam budget och fälla regeringen med stöd av Sverigedemokraterna har hon hållit fast vid sin linje. Sådant brukar löna sig i längden. Ebba Busch Thor går helt enkelt hem hos de väljare som vill avdramatisera SD:s inflytande och inte köper fördömandet av dem.  

Den uppåtgående trenden för Ebba Busch Thor och hennes parti gör nu också att fler väljare gör tummen upp för politiken i profilfrågorna. För första gången någonsin i Novus mätningar ligger KD på en delad förstaplats när det gäller vilket parti som har bäst politik för äldreomsorgen. Och när det gäller sjukvården har partiet sprungit om V, SD och M och ligger nu bara fyra procentenheter efter Socialdemokraterna, en ökning med tio procentenheter på ett år. 

KD går ”till storms mot ineffektiva landsting”

Med sitt krav på att skrota landstingen har KD mutat in en egen position i sjukvårdsfrågan vilket inte är oviktigt för ett mindre parti.

Ett förstatligande av sjukvården är visserligen en för teknisk fråga för det stora flertalet väljare, men i KD:s tappning handlar det om att gå till storms mot ineffektiva, pengaslukande landsting och det verkar gå hem i den konservativa opinion som lyft KD till de nivåer de är i dag.  

För Socialdemokraterna är mätningen dyster. De tappar i alla sakfrågor utom miljö och klimat där de ligger still. Uppenbarligen kostar det på att göra upp med Centerpartiet och Liberalerna om ett politiskt program som på flera punkter går stick i stäv med vad Socialdemokraterna gick till val på.

Störst är tappet när det gäller pensioner och invandring/integration, frågor som S-strategerna redan efter valet lyfte fram som orsaker till det usla valresultatet.

Det nya regeringssamarbetet drar även ner väljarnas förtroende för Centerpartiets och Liberalernas politik. Besvärligast för Annie Lööf (C) borde tappet i miljö- och klimatfrågan vara. Det är den enda av väljarnas viktigaste frågor som Centerpartiet varit i närheten av att äga, nu ligger man nära tio procentenheter efter Miljöpartiet, som också tappar.

SD näst största parti

Sverigedemokraternas grepp om invandringsfrågan stärks enligt den här mätningen. Inte sedan i juni förra året har så stor andel av svenskarna ansett att SD har bäst politik för invandring/integration. Sannolikt också en konsekvens av det nya regeringssamarbetet som öppnat för ökad anhöriginvandring.

Moderaterna, som förlorat positionen som näst största parti till Sverigedemokraterna, kan glädja sig åt att de gått om Socialdemokraterna i jobbfrågan och behåller förstaplatsen när det gäller vilket parti som har bäst politik för landets ekonomi.

Men så länge de frågorna inte ligger högre upp på listan över vad väljarna prioriterar räcker det inte för att lyfta partiet ur den nedåtgående trenden.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.