Margit Silberstein Foto: SVT

Analys: Löfven drar nog en lättnadens suck

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Utfrågningen med Jonas Sjöstedt fick nog Stefan Löfven att både andas ut och stundtals kippa efter andan. Det lugnande beskedet för Löfven var att han kan få draghjälp av Vänsterpartiet att lotsa igenom en budget i riksdagen utan några ultimativa krav om vinstförbud i välfärden.

Sjöstedt har tidigare gett tvetydiga svar på hur han och Vänsterpartiet ska förhålla sig till en regering där de själva inte sitter med. Utfrågningen skingrade dimmorna och det framgick att Sjöstedt är beredd att förhandla med Löfven om budgeten.

Vänsterpartiets ultimatum om ett förbud mot vinstuttag i välfärden gäller bara om partiet är en del av regeringen. Om Stefan Löfven blir statsminister men inte får igenom sin budget skulle det bli regeringskris. Det är ett osannolikt scenario att Vänsterpartiet skulle bidra till att en socialdemokratiskt ledd regering tvingas avgå och att alliansen återkommer till makten.

Val 2014

Skattehöjningar på 90 miljarder

Om Löfven är belåten med ett sådant besked blev han nog inte lika nöjd med programmets inledning där utfrågarna på effektfullt sätt radade upp alla skattehöjningar som Vänsterpartiet vill genomdriva. Summan hamnade på cirka 90 miljarder.

Det var förstås ingen nyhet för Löfven, men han vill för allt i världen inte att hans möjliga samarbetspartner ska skrämma iväg väljare i mitten med återinförd fastighetsskatt, förmögenhetsskatt, arvs- och gåvoskatt, höjd bolagsskatt, inkomstskattehöjningar med mera.

Har en annan uppfattning om narkotika

Årets riksdagsval är det första för Jonas Sjöstedt som partiledare. Han är en intensiv och brinnande politiker som inte inger några tvivel om att han tror på det han står för. Och han klarade sig väl i utfrågningen. Programledarna ställde till exempel frågor om ansvaret för utvecklingen i Ukraina, men Sjöstedt vacklade inte utan la hela skulden på Ryssland.

Däremot var han inte lika övertygande när utfrågningen kom in på ett kongressbeslut om att avkriminalisera bruk av narkotika. Sjöstedt försvarade beslutet men han kunde inte dölja att han egentligen har en annan uppfattning.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2014

Mer i ämnet