Stefan Löfven (S) träffade Donald Trump. Foto: TT

Analys: Löfven lyckades inte övertyga Trump – handelskriget rycker närmare

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den som hoppats att Donald Trump skulle ändra sig om de aviserade strafftullarna efter mötet med Stefan Löfven måste ha blivit djupt besviken. Tvärtom verkade den amerikanske presidenten efter mötet än mer övertygad om att strafftullarna ska införas.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I den meningen kan mötet mellan Löfven och Trump ses som ett misslyckande, även om få på allvar kan ha trott att den svenske statsministern skulle kunna övertyga den amerikanske presidenten.

Om inte Donald Trump lyssnar på egna medarbetare och partikamrater, som också är kritiska mot strafftullarna, varför skulle han då lyssna på en svensk statsminister?

Därmed är risken uppenbar att ett handelskrig nu rycker allt närmare.

Sannolikt med motåtgärder

Donald Trump gick till hårt angrepp mot EU och anklagade de europeiska länderna för en tuff handelspolitik som missgynnar amerikansk export till EU. Trump förklarade att hans viktigaste uppgift nu är att rädda amerikanska jobb och att minska det gigantiska amerikanska handelsunderskottet. Därmed, sa han, är han fast besluten att genomföra de strafftullar på stål och aluminium som han tidigare har aviserat.

Vad som händer härnäst är oklart. Gör USA allvar av presidentens hot är europeiska motåtgärder att vänta. Från EU-kommissionen har redan signalerats att amerikanska jeans, whiskey och motorcyklar kan beläggas med strafftullar. Sker det kommer Trump att kontra med nya motåtgärder, sannolikt mot europeiska bilar, vilket skulle riskera att drabba Sverige hårt.

Löfven agerade försiktigt

Trots allvaret i situation, och risken för ett eskalerande handelskrig, var statsminister Stefan Löfven försiktig i sina kommentarer kring handelskonflikten på den gemensamma presskonferensen med Trump.

Statsministern nämnde ingenting offentligt om den kritik som de senaste dagarna förts fram av företrädare för EU-kommissionen efter Trumps utspel om strafftullar.

Däremot underströk Stefan Löfven vikten av öppen och fri handel och att det gynnar alla, inklusive USA. Men Donald Trump har alltså en helt annan åsikt. Han vidhöll att USA inte har något att frukta av ett handelskrig.

”Vänskaplig ton slående”

Men trots det hårda tonläget mot EU när det gäller handelsfrågorna var Donald Trump betydligt mer positiv i sina allmänna omdömen om Sverige.

Han prisade till exempel den långa och nära relationen länderna emellan sedan lång tid. Den vänskapliga tonen mellan Trump och Löfven var för övrigt slående. Bland annat kallade den amerikanske presidenten Sverige för en ”allierad” och hyllade det militära samarbetet mellan länderna. Ett samarbete som fördjupats de senaste åren, men som fortfarande är kontroversiellt inom delar av socialdemokratin men framför allt inom Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

För Stefan Löfven fortsätter nu ytterligare en dag i USA innan det är dags att åter resa hem. Första dagen undvek han att begå några uppenbara misstag, även om han missade möjligheten att vara tuffare i tonen mot den amerikanska presidenten i handelsfrågan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.