Här möts Stefan Löfven och Donald Trump vid Vita huset

Publicerad

Efter att statsminister Stefan Löfven och USA:s president Donald Trump skakat hand utanför Vita huset svarade de på frågor i Ovala rummet.
– Sverige är ett mycket bra land, vi har samarbetat i runt 200 år så detta är ett jubileum, sa Trump.

Löfven anlände till Vita huset med stor press på sig hemifrån – den 25-procentiga tullavgift på stål som Trump planerar att införa kan komma att påverka Sverige i stor utsträckning.

Trump tog emot Löfven utanför Vita huset, där de skakade hand. Därefter svarade de båda på frågor i Ovala rummet. Trump inledde med att hylla relationen till Sverige, som svar på SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldts fråga om varför det är viktigt att samtala med Sverige.

– Sverige är ett mycket bra land, en mycket bra allierad. De har varit med oss länge – i runt 200 år, tror jag, så detta är ett jubileum. Vi har haft ett väldigt speciellt förhållande i många år, så detta är viktigt. Jag tror vi kommer prata mycket om handel, militären och terrorism. Vi kommer diskutera många saker, säger Trump.

Foto: TT

Frågor om Nordkorea

Löfven uttryckte stora förhoppningar inför samtalet.

– Jag ser fram emot detta möte, och att diskutera såväl handel som ekonomi.

Trots att den svenska statsministern satt bredvid fick Donald Trump i huvudsak frågor om Nordkorea av det samlade pressuppbådet. På frågan om han anser den senaste tidens händelseutveckling vara ett genombrott svarade han:

– Jag hoppas det, vi får se vad som händer. Vi står i nära kontakt, och har kommit en lång väg med Nordkorea, åtminstone retoriskt. Det vore bra för världen, bra för Nordkorea och för Koreahalvön, men vi får se vad som händer.

Han tillade att Nordkorea ”verkar agera positivt” vad gäller kärnvapennedrustning. Trump lade även skuld på tidigare administrationer, och menade att Nordkoreafrågan borde ha hanterats ”långt, långt tidigare”.

”En mycket bra och kompetent vän”

På frågan om huruvida han tror att Sverige kan komma att vara hjälpsamma i Nordkoreaprocessen svarade Trump bekräftande.

– Sverige kommer alltid vara hjälpsamma. Sverige har varit hjälpsamma förut och de har varit hjälpsamma nyligen med avseende på något annat. De är en mycket bra vän och en väldigt kompetent vän.

En av reportrarna på plats frågade om Trump känner till att Sverige har en ambassad i Pyongyang.

– Jag vet det, en massa människor vet det. Men tack för att du påpekade det, svarade presidenten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer