Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) och USA:s president Donald Trump möts i dag i Vitahuset. Foto: AFP/TT

Löfven och Trump möts mitt under brinnande ståltullsdebatt

Uppdaterad
Publicerad

I dag möts statsminister Stefan Löfven och USA:s president Donald Trump i Vita huset mitt under brinnande ståltullsdebatt. Frågan är nu om den före detta fackföreningsledaren kan förhandla till sig något undantag för Sverige.

Förra veckan överraskade Donald Trump USA och världen med beskedet att han vill införa en 25-procentig tullavgift på stål och en 10-procentig på aluminium. Tullarna skulle kunna slå hårt mot Sverige, men även resten världen – och har kritiserats från flera håll.

När statsminister Stefan Löfven (S) och näringslivsdelegationen från Sverige möter Trump är frågan om man lyckas få USA-presidenten på andra tankar och ge Sverige ett undantag från tullavgiften.

USA:s nya tullar

2002 undantogs Sverige när presidenten George W. Bush införde ståltullar. Anledningen var att svenskt stål sågs som något högförädlat och att den behövdes på den amerikanska markanden.

– Vi gör ett väldigt fint stål i Sverige och så blev det helt enkelt så att den kom in på amerikanska markanden. Successivt tror jag vi ser det igen den här gången, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret.

”Trump verkar väldigt bestämd”

För att lyckas med det måste Löfven fråga Trump varför han inkluderar de allierade staterna i beslutet och slå ett slag för frihandeln.

– Visa på att konkurrens och frihandel driver utveckling och innovation, och att det faktiskt är bra, säger Ternell.

Men USA-kännaren Billy McCormac, tidigare demokrat, tror att det kan bli svårt för Löfven att förhandla till sig ett undantag.

– Trump har sagt att man inte kommer att göra olika undantag för länder, men kanske för delar av stålindustrin. Men samtidigt verkar han väldigt bestämd i frågan, säger han.

Talman vill stoppa tullavgifter

USA-presidenten talade väldigt illa om frihandeln under valrörelsen och enligt McCormac är beskedet ett sätt för honom att leverera det han lovat. Samtidigt har representanthusets talman, tungviktaren Paul Ryan, sagt att han vill stoppa tullavgiften – en tydlig markering.

– Bland republikanska väljare upplevs det ofta som vänsterpolitik i USA, alltså att man skyddar basindustrin. Så vi får se om beskedet stoppas eller inte, säger Billy McCormac.

I veckan möts också EU för att prata om motåtgärder efter oron om eventuellt handelskrig. 2002 när tullarna infördes plockades olika produkter bort från delstaterna där president Bush hade sin väljarbas – för att skada honom så mycket som möjligt.

– Nu behöver man först och främst ta USA till WTO (Världshandelsorganisationen) och göra en prövning där. Det andra är att införa tullkvoter som hindrar en översvämning av den europeiska marknaden och det tredje är att införa motåtgärder, säger Mathias Ternell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet