SVT/Novus väljarbarometer visar att det just nu inte sker några större svängningar i den svenska opinionen. Jämfört med förra mätningen är alla förändringar inom felmarginalen.
På lite längre sikt syns dock en tydlig uppgång för Moderaterna. Partiet har några tuffa år bakom sig och var under 2019 som lägst nere i 17,5 procent i SVT/Novus väljarbarometer.
Men under 2020 har Moderaterna successivt växt och i dagens väljarbarometer får alltså partiet 23,1 procent. Men samtidigt som Moderaterna har ökat har Sverigedemokraterna gått tillbaka och ligger nu på 18,1 procent. Även Kristdemokraterna har tappat stöd under den här perioden och är nu nere på 4,7 procent.
Påverkar inte parlamentariska läget
Även om Moderaternas uppgång kan glädja partiets medlemmar, påverkar det inte nämnvärt det parlamentariska läget. Väljarrörelserna tycks framför allt ske mellan M, SD och i viss mån KD.
Januaripartiernas problem är av en annan karaktär. Liberalernas usla läge kvarstår med 2,7 procent och Miljöpartiet med 4,1 procent befinner sig definitivt inte på säker mark.
Socialdemokraterna tappar i denna väljarbarometer till 26,9 procent, och de väljarna går framför allt till Vänsterpartiet som ökar till 10,8 procent. Socialdemokraterna tappar också till Moderaterna, men tar samtidigt väljare från Sverigedemokraterna.
Socialdemokraterna behåller, trots nedgången, en säker förstaplats i opinionen, medan Moderaterna har en statistiskt säker andraplats. Uppenbart är det dessa partier som opinionsmässigt klarat coronakrisen bäst. Socialdemokraterna ligger klart över bottennoteringen strax innan virusutbrottet, Moderaterna har en längre period av kontinuerlig uppgång bakom sig.
Under coronakrisen har frågor som migration och brottslighet spelat en mindre framträdande roll i debatten. I stället har frågor som rör pandemibekämpning, sjukvård, ekonomi och jobb har blivit viktigare, vilket är frågor som sannolikt passar både Socialdemokraterna och Moderaterna bättre.
Löfven måste hitta nytt samarbetsparti
Den senaste tidens växande kritik mot den svenska coronastrategin och frågetecken kring bland annat vaccineringen kan också ha gynnat Moderaterna, som ju är det oppositionsparti som varit tydligast i sin kritik mot regeringen under coronakrisen.
De parlamentariska konsekvenserna av det senaste årets opinionsförändringar är dock begränsade. I och med att Moderaterna framför allt bytt väljare med SD och KD, och Socialdemokraterna med Vänsterpartiet, så är egentligen den enda stora skillnaden att Liberalerna kan vara på väg ut ur riksdagen.
Det innebär också att statsminister Stefan Löfven, om han vill sitta kvar, måste hitta ett nytt samarbetsparti. S, C och MP räcker inte. Kruxet för honom är att det enda som finns tillgängligt är Vänsterpartiet, och det säger ju Centerledaren Annie Lööf blankt nej till. Å andra sidan, verkar Annie Lööf vara ännu mer negativ till att släppa fram en M/KD-regering med SD-stöd.
Men är det de enda alternativ som till slut står till buds tvingas hon självfallet att välja. Den här gången har hon heller inte lovat att äta upp någon sko, vilket framstår som klokt.