Per Bolund väntas ta över som språkrör för Miljöpartiet. Emma Nohrén föreslås ta över som ny partisekreterare. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Analys: ”Miljöpartisterna fruktar upprepning av förra mandatperioden”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Förlamande kompromisser med krisande ministrar och språkrör som gråter. Inte att undra på miljöpartisterna oroas över om det ska gå lika illa den här mandatperioden som den förra. Frågan de ställer sig när partiet samlas till kongress är hur det ska förhindras.

Love Benigh

Politikreporter

Det finns en känsla av oro i Miljöpartiet. Medlemmarna våndas över att stå ut med ytterligare en mandatperiod med ständiga kompromisser i regeringen. Den här våndan kommer fram i de förslag som medlemmarna kommer med när partiet nu samlas till kongress.

Flera motioner till kongressen handlar om att partiets språkrör i fortsättningen inte ska få sitta i en regering. Språkrören ska istället för att stå i Rosenbad och gråta på presskonferenser, över kompromisser man gått med på, kraftfullt föra fram partiets verkliga politik. Det vill säga gå i opposition mot den egna regeringen beslut.

Megafon för partiledningen

Ytterligare ett val på kongressen präglas av samma oro för att partiet återigen ska misslyckas med att nå ut med sin egen politik. Det är valet av ny partisekreterare. Här för partiets Skånedistrikt fram Malmöpolitikern Märta Stenevi istället för valberedningens förslag Emma Nohrén från Lysekil.

Orsaken är att Skånedistriktet inte vill att partisekreteraren ska vara en megafon för partiledningen. Stenevi anses ha en större mått av integritet och förmåga att verka mer självständigt i relation till partiledningen.  Stenevi har också fått ett ökat stöd sedan hennes kandidatur blev känd, men det är osäkert hur långt det kommer att räcka.

Odramatiskt val

Det på många sätt viktigare valet av språkrör är däremot helt odramatiskt. Per Bolund kommer med all sannolikhet att bli den som efterträder Gustav Fridolin. Bolund blir då språkrör i ett för honom gynnsamt politiskt klimat.

Per Bolund ses allmänt som en mer höger-inriktad politiker än sin företrädare, något som säkerligen kan innebära fördelar när regeringen ska förhandla all ekonomisk politik med Centerpartiet och Liberalerna under mandatperioden. Bolund själv lyfter också fram att partiet gärna gör politiska uppgörelser med både höger och vänster i svensk politik.

Vill se platt inkomstskatt

Ett förslag som Bolund tidigare lanserat kommer han däremot att få svårt att vinna gehör för. 2011 argumenterade han för att den gröna skatteväxlingen kan leda till platt inkomstskatt, det vill säga att alla betalar samma skattesats oberoende av inkomst. Ett förslag som inte ens Centerpartiet driver idag, än mindre Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.