Johanna Thurdin och Erik Sönegård – miljöpartister i Sundsvall på väg till stundande partikongress där en rad tunga frågor ska avgöras. Foto: SVT

Sargat Miljöparti samlas till kongress

Uppdaterad
Publicerad

I höstens val försvann partiet i det närmaste från länspolitiken. Inte värst mycket bättre har det gått på riksplanet för Miljöpartiet.

Kritiserade språkrör och svaga opinionssiffror – det är ett sargat parti som till helgen samlas till kongress i Örebro.

Valet 2018 blev riktigt tufft för Miljöpartiet, inte minst i Västernorrland.  Partiet röstades bort ur samtliga kommuner utom Härnösand, det starkaste fästet där partiet också hade en kommunalrådspost. Men även där blev väljarnas dom hård – partiet rasade från 10,7 procent till 6,3.

I landstinget/regionen styrde MP tillsammans med Socialdemokraterna under förra mandatperioden, men i valet gjorde väljarna bägge tummarna ner och Miljöpartiet fick bara 2,3 (!) procent av rösterna. Sedan valkatastrofen i höstas har det dessutom varit påtagligt tyst från miljöpartisterna i regionen.

Ny ledare ska utses

På riksplanet har partiet stått och balanserat på fyraprocentsspärren, trots att man är inne på sin andra period i regeringen. De bägge språkrören har dessutom stadigt legat i botten i  återkommande förtroendeundsersökningar. Dessutom – kalla fakta i målet är att partiet numera saknar representation i var tredje kommun i landet.

Det är alltså en hel del att hantera när nu är dags för partikongress i Örebro. En rad punkter står på programmet – en efterträdare till språkröret Gustav Fridolin ska utses och en ny partisekreterare ska röstas fram.  En debattfråga blir om partiet ska byta namn till bara ”De Gröna” och bara tre veckor efter kongressen är det val till EU-parlamentet – en rysare för partiet som blev näst störst i senaste valet och fick in fyra ledamöter.

Men att det skulle vara en ödeskongress, nej, det håller inte Erik Sönegård, kongressdeltagare från Sundsvall, med om.

– Partiet har redan en stark politik och jag känner inte att det kommer finnas några jättestarka ideologiska frågor under kongressen, säger han.

Så det är bara att fortsätta som tidigare?

– Nej, vi måste bli bättre på att föra ut vår politik, menar han. 

Inte heller Johanna Thurdin, även hon kongressdeltagare från Sundsvall, tänker kräva någon politisk storstädning under kongressdagarna. 

Missat Greta-effekten

Det har ju uppstått en våg av klimatengagemang, inte minst genom tonårstjejen Greta Thunbergs aktioner, men hittills är det inget som gynnat MP:s opinionssiffor. 

Hur kommer det sig?

– Jag vet faktiskt inte, vi får helt enkelt kämpa på, säger Johanna Thurdin.

– Vi får hoppas att det vänder nu. Vi har fått igenom mycket i regeringssamarbetet, man för inte glömma det, menar hon.

EU-valet en rysare

Kongressen hålls bara tre veckor före valet till EU-parlamentet. Förra gången, 2014, chockade partiet alla genom att få 15,4 procent av rösterna.

– Vi får hoppas att vi kan behålla det resultatet, säger Johanna Thurdin.

Men är det rimligt att tro det?

– Inte om man ska döma av höstens valresultat, men om man utgår från undersökningar som visar att klimatfrågan ligger högt upp för väljarna inför valet så kan vi göra ett bra val, säger hon.

Sist men inte minst – ska partiet byta namn till ”De Gröna” för att mer likna systerpartierna i Europa?

– Ja, så småningom, säger Johanna Thurdin.

– Ja, i framtiden. Men inte under den här kongressen, svarar Erik  Sönegård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.