Migrationskommitténs ledamot Annika Hirvonen Falk (MP) under kommitténs sista möte. Foto: Henrik Montgomery/TT

ANALYS: Miljöpartiet har vunnit första ronden

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Miljöpartiet har vunnit första ronden om migrationspolitiken. Vad som sker nu med svensk asylpolitik är därför höljt i dunkel. Det bäddar också för att flyktingpolitiken fortsätter att vara en stridsfråga i svensk politik.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Tidigare i sommar var justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tydlig i sitt besked: Migrationspolitiska kommitténs samtliga 26 förslag skulle ut på remiss. Något annat var inte aktuellt, enligt statsrådet.

Men Miljöpartiet protesterade och krävde att endast de förslag som de båda partierna kan komma överens om ska remitteras.

Och nu har Morgan Johansson uppenbart ändrat sig. När kommitténs slutbetänkande idag presenterades var hans besked att regeringen nu inleder diskussioner om vilka förslag regeringen ska gå vidare med.

Förlorat första ronden

Den enda rimliga tolkningen av Morgan Johanssons kovändning är att han och Socialdemokraterna förlorat första ronden i förhandlingen med Miljöpartiet och att det just är Miljöpartiet som vunnit denna första rond.

Att skicka ut utredningsförslag på remiss är ett sätt att ge myndigheter, domstolar och organisationer möjligheter att ge synpunkter på lagförslagen. Endast de förslag som remitteras kan i ett senare skede föras in i den proposition regeringen ska lägga på riksdagens bord.

Morgan Johanssons besked idag innebär också att det råder i princip total oklarhet om den framtida migrationspolitiken. Ingen kan idag svara på vilka av kommitténs alla förslag som ska genomföras.

Visst, det finns majoritet i riksdagen för samtliga 26 förslag som utredningen har presenterat. Men Miljöpartiet står endast bakom tre av dessa. Huvudproblemet för Socialdemokraterna är alltså inte oppositionen i riksdagen eller andra riksdagspartier utan framför allt det andra regeringspartiet.

Brinner i knutarna

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är i grunden djupt oense om asylpolitiken. Medan Socialdemokraterna vill ha en mer restriktiv migrationspolitik slåss Miljöpartiet för en mer generös.

Frågan har dessutom stor politisk sprängkraft. Miljöpartiet har redan hotat att spräcka regeringen på frågan och när ett avgörande nu närmar sig tar nya förhandlingar vid mellan de båda regeringspartierna.

Och det brinner i knutarna. Utredningsförslagen måste remitteras inom kort så att regeringen kan ta fram ett färdigt lagförslag i början av nästa år. Därefter ska riksdagen ta ställning och en ny lag träda i kraft under sommaren. Sker inte detta kommer den gamla, mer generösa utlänningslag som gällde fram till 2015 att åter träda i kraft. Det vill inte Socialdemokraterna.

Risk för regeringskris

För regeringen är det alltså en mycket svår fråga. Dagens besked från Morgan Johansson bör rimligen tolkas som att han nu vill komma överens med Miljöpartiet och därefter hoppas kunna samla en majoritet i riksdagen.

Frågan är dock hur långt Socialdemokraterna är beredda att kompromissa. Å ena sidan finns risken för en regeringskris om Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte kan komma överens. Å andra sidan riskerar Socialdemokraterna nya väljarförluster vid en långtgående kompromiss om flyktingpolitiken med Miljöpartiet. Dessutom skulle det bädda för att flyktingpolitiken blir en huvudfråga i nästa valrörelse, något som knappast heller gynnar Socialdemokraterna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.