Analys: Nu riskerar Andersson att förlora budgeten

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Uppgörelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet säkrar med all sannolikhet statsministerposten åt Magdalena Andersson. Däremot riskerar hon att förlora budgetomröstningen på onsdagseftermiddagen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Regeringen har haft intensiva förhandlingar med Vänsterpartiet de senaste dagarna och på tisdagskvällen presenterades den uppgörelse som innebär att Vänsterpartiet både släpper fram Andersson som statsminister och röstar ja till regeringens budget senare under dagen.

Vänsterpartiet har lyckats driva igenom att regeringen ska lägga förslag om höjda pensioner, eller snarare det som kallas garantitillägg. Vänsterpartiet har också fått igenom sina krav på skrivningar om att partiet ska ingå i ett regeringsunderlag och förhandla om regeringens propositioner, inklusive budgeten.

Men alla besked som gavs i Aktuellt på tisdagskvällen var inte direkt glasklara. Magdalena Andersson är väl medveten om att pensionerna bestäms i den så kallade pensionsarbetsgruppen och vill inte reta upp de andra partierna där. Hon framhöll därför i Aktuellt att höjningen av garantitillägget ligger utanför pensionsarbetsgruppens ansvar. Frågan är om övriga partier i gruppen gör samma bedömning.

Allt talar för att Andersson blir nästa statsminister

Men uppgörelsen innebär att höjningen av garantitillägget också ska läggas som proposition till riksdagen. Problemet för Magdalena Andersson här är att uppgörelsen med Vänsterpartiet inte ger någon majoritet i riksdagen. Hon och Vänsterpartiet måste alltså hoppas att något annat riksdagsparti röstar för förslaget. Skulle Sverigedemokraterna, som också pläderar för höjda pensioner, stödja förslaget kan det röstas igenom riksdagen, men frågan är om det är ett stöd som Magdalena Andersson önskar sig.

Den andra knäckfrågan under förhandlingarna har varit skrivningarna om Vänsterpartiets roll i regeringsunderlaget. Här står det uttryckligen att en S-ledd regering ska förhandla propositioner och budget med Vänsterpartiet. Däremot var det på tisdagskvällen oklart när denna uppgörelse ska börja gälla. På V-ledaren Nooshi Dadgostar lät det som att det ska ske redan nu, medan det på Magdalena Andersson snarare lät som att det är en fråga för nästa mandatperiod.

Oavsett vad kan man konstatera att Vänsterpartiet i och med detta också gett besked om att både stödja Andersson i statsministeromröstningen och att rösta ja till regeringens budget. Därmed talar allt för att Magdalena Andersson blir Sveriges nästa statsminister.

Kan innebära att C inte röstar för regeringens budget

Inom Centerpartiet finns visserligen kritik mot uppgörelsen, men den är troligen inte så allvarlig att partiet är berett att rösta rött mot Andersson.

Formuleringarna i uppgörelsen om samarbete med Vänsterpartiet uppfattas dock som en tydlig vänstersväng och kan innebär att Centerpartiet inte röstar för regeringens budget i den avgörande voteringen.

Det skulle i så fall innebära att Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budgetalternativ röstas igenom av riksdagen.

Som ny statsminister tvingas då Magdalena Andersson regera på en budget som delvis har dikterats av hennes politiska motståndare. Därmed kommer regeringen inte att kunna genomföra S-vallöftet från 2018 om en så kallad familjevecka.

Intrycket blir då att Magdalena Andersson visserligen lyckades bli statsminister, men att hennes regeringsunderlag är bräckligt och tydligt lutande åt vänster.

Och på det sättet lär hon få hanka sig fram till valet nästa år. Hur det ska gå därefter vet ingen. Efter uppgörelsen med Vänsterpartiet lär det bli betydligt svårare att fortsätta samarbetet med Centerpartiet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.