Under förmiddagens presskonferens i Visby rätades dock inga av dessa frågetecken ut. I stället valde Sabuni att tala om klimatet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Analys: ”Osäkerheten kring Nyamko Sabuni består”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Osäkerheten består kring Nyamko Sabunis vägval för Liberalerna. Hennes första utspel som partiledare handlar om klimatet. Samtidigt stänger hon dörren för förhandlingar med Sverigedemokraterna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Liberalerna är ett parti i djup kris efter fallande opinionsstöd och ett dåligt EU-val. I fredags valdes Nyamko Sabuni till ny partiledare efter avgående Jan Björklund.

Det första stora framträdandet som partiledare gör Sabuni i Almedalen där hon håller tal på onsdagskvällen. Intresset och nyfikenheten är stor inför talet. Liberalerna är visserligen ett litet parti enligt opinionsmätningarna, men partiet har trots det en nyckelroll i svensk politik just nu.

Almedalen 2019

Januariöverenskommelsen med regeringen innebär att Stefan Löfvens regering kan säkra en majoritet för sin budget. Utan Liberalerna förlorar regeringen denna majoritet.

Oron är alltså stor inte minst inom Socialdemokraterna för hur Liberalerna ska utvecklas under Nyamko Sabunis ledning. Hon har alltid uppfattats som en klart borgerlig politiker, som hellre vill se ett samarbete med andra borgerliga politiker.

Hon har heller inte stängt dörren för en Alliansregering med stöd av Sverigedemokraterna, vilket skulle kunna öppna för ett regeringsskifte i Sverige.

Genom åren har hon också gjort kontroversiella utspel om både migrations- och integrationspolitiken, något som kan tolkas som att Liberalerna under hennes ledning kan vara på väg åt höger.

Det finns alltså många frågetecken kring partiet när Nyamko Sabuni håller tal i Almedalen.

Utspelet är fluffigt

Under förmiddagens presskonferens i Visby rätades dock inga av dessa frågetecken ut. I stället valde Sabuni att tala om klimatet. Hon beskrev den klimatångest många väljare känner och menade att ett parti som Liberalerna måste ha svar på de frågor väljarna ställer här.

Förslaget är att regeringen ska tillsätta en elektrifieringskommission för att underlätta för en övergång till fossilfria godstransporter i Sverige.  Men utspelet är ganska fluffigt och helt okontroversiellt. Det kan ändå indikera att Liberalerna under Sabunis ledning kommer att profilera sig mer inom klimatpolitiken. Fast då krävs nog mer än byråkratiska utspel om kommissioner.

I de intervjuer Sabuni har gett under dagen har hon samtidigt sagt att hon ser kärnkraften som en förutsättning för att få ner de globala klimatutsläppen. Men hon har inte gett några besked när det gäller integrationspolitiken, det politiska område där hon tidigare har profilerat sig mest.

Migrations- och integrationspolitiken är kontroversiella frågor i flera svenska partier, däribland Liberalerna. Partiet har varit delat mellan två falanger där den ena vill se hårdare krav, den andra en mjukare politisk inriktning.

Hinder för att locka tillbaka väljarna

Uppenbart får väljarna vänta innan Sabuni ger tydliga besked om vilken politik hon vill se. En förklaring kan vara att Sabuni först vill försöka samla och ena partiet efter en vinter där splittringen ibland varit plågsamt tydlig.

Däremot har Sabuni gett besked om att hon inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna, något hon tidigare inte avfärdat. Frågan har ju aktualiserats sedan KD-ledaren Ebba Busch Thor igår hade ett möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson för att diskutera politiska sakfrågor.

Och när det gäller samarbetet med regeringen är beskedet att det kommer att fortsätta så länge Socialdemokraterna och Miljöpartiet fullföljer den ingångna överenskommelsen. Liberalerna förhandlar just nu med regeringen om att få placera tjänstemän i regeringskansliet för att övervaka genomförandet av 73-punktsprogrammet.

Beskeden från Nyamko Sabuni är alltså ännu ganska vaga och det är därför svårt att dra några säkra slutsatser kring hur hon tänker sig Liberalernas framtid. Vagheten innebär visserligen att Sabuni kan undvika interna slitningar i ett splittrat parti, men innebär samtidigt hinder för att locka tillbaka de väljare som flytt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Almedalen 2019

Mer i ämnet