Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s säkerhetsreporter John Granlund om vad Ryssland har att vinna på koranbränningen – oavsett vem som ligger bakom den. Foto: Sergei Savostyanov/TT

Ryssland vinner på koranbränningen – oavsett vem som ligger bakom den

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ligger främmande makt bakom koranbränningen på Södermalm i Stockholm?

Det får vi kanske aldrig veta – men det som står klart är att Ryssland snabbt vände händelsen till sin fördel.

Bara timmar efter att röken slutat pyra från bränningen hade Vladimir Putins högra hand uttalat sig om myndigheternas barbari i konungariket Sverige.

John Granlund

Säkerhetsreporter

Koranbränningen utanför Stockholms moské fick omgående explosiva efterverkningar.

Framför allt i Iraks huvudstad Bagdad där svenska ambassaden plötsligt stormades.

Mannen som fick tillstånd av Stockholmspolisen att elda koranen är född i Irak och han har enligt uppgifter i sociala medier varit engagerad i en pro-iransk organisation i Irak.

Det har fått personer inom den svenska säkerhetssfären att dra öronen åt sig. Kan Iran och bundsförvanten Ryssland ha initierat detta för att försvåra ett turkiskt godkännande av Sveriges Natoansökan?

Koranbränningen utreds inte

Om det är så får vi kanske aldrig veta.

Ingenting pekar nämligen på att svenska myndigheter för närvarande utreder motivbilden bakom koranbränningen i centrala Stockholm. Polisutredningen om hets mot folkgrupp har inte ens lämnat Södermalmspolisens jour och åklagaren tror att utredningen mot mannen och hans medhjälpare kan vara klar tidigast i höst.

På Säpo vill man inte uttala sig och man hänvisar till Polismyndighetens ännu ej påbörjade utredning. Och enligt personer med insyn i Säkerhetspolisens arbete är det ingen självklarhet att andra operationer ställs åt sidan mitt i sommaren för att utreda bakgrunden till koranbränningen som rent formellt är fullt laglig.

Dessutom är skadan när det gäller Sveriges anseende i omvärlden redan skedd och det är tveksamt om svenska myndigheter skulle våga sig på att vifta med ett utredningsresultat, med risk att ytterligare elda på kaoset i omvärlden.

Men det som står klart är att det finns en aktör som vann på koranbränningen i torsdags: Ryssland. Oavsett om händelsen är initierad av en dold aktör eller inte så var Ryssland mycket snabba på att utnyttja situationen och rida på vågen av antisvenska protester runt om i världen.

Ryssland: ”Barbariska svenska myndigheter”

Ett dygn efter bränningen hade ”Vladimir Putins högra hand” – Valentina Matvijenko – tredje högst i rang i Ryssland som ordförande för parlamentets överhus – beskrivit svenska myndigheter som antimuslimska och barbariska med anledning av koranbränningen.

Ungefär samtidigt gick ryska UD ut och angrep svenska myndigheter och statsminister Ulf Kristersson, och krävde även att FN agerar. Vilket nu skett när organisationens människorättsråd kallar till extrainsatt möte.

Dessutom har Vladimir Putin själv gått ut och kritiserat Sverige med handen på koranen under ett besök i den muslimska delrepubliken Dagestan.

Oavsett om den senaste koranbränningen var en påverkansoperation från främmande makt eller inte, så kunde Ryssland med enkla medel förvandla den till en påverkansoperation med global räckvidd inom loppet av ett dygn.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.