Foto: Adam Ihse, TT

Analys: ”SD gynnat av debatten om dödsskjutningar och sprängningar”

Publicerad
Analys ·

Debatten om dödsskjutningar och sprängningar ser nu ut att få genomslag i väljaropinionen. Sverigedemokraterna går tydligt framåt i SVT/Novus väljarbarometer. Även Moderaterna tycks stärka sin ställning i opinionen. För partierna som står bakom regeringspolitiken är läget dock dystrare.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Sverigedemokraterna går uppåt för andra mätningen i rad efter sommaren och får nu stöd av 20,7 procent av väljarkåren. Det är en signifikant uppgång på 2,3 procentenheter.

Partiet har vid några tillfällen tidigare legat på dessa nivåer, eller högre, vilket innebär att man ska vara försiktig med att dra några långsiktiga slutsatser av undersökningen.

SD starkt i frågan om lag och ordning

Uppenbart är dock att SD har gynnats av sommarens debatt om dödsskjutningar och sprängningar. En förklaring är att SD har en stark ställning bland väljarna i frågor som rör lag och ordning. Samtidigt underlättas partiets position av att det så länge har isolerats av de övriga partierna. Därmed kan SD avsvära sig allt ansvar för de samhällsproblem som diskuteras.

Intressant om man tittar på väljarflödena är att SD nu inte enbart tar väljare från Moderaterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna utan även från Centerpartiet.

Moderater andas ut

Moderaterna i sin tur tar väljare från Kristdemokraterna och Socialdemokraterna, men tappar alltså i sin tur till Sverigedemokraterna. Sammantaget ökar Moderaterna dock med 1,9 procentenheter, men det är inte en signifikant ökning. Ändå andas nog många moderater ut idag. Det är första gången sedan september 2018 som partier får ett väljarstöd på över 20 procent.

Också här är förklaringen med all sannolikhet att partiet har gynnats av debatten kring den grova brottsligheten. Moderaterna är det parti som har högst förtroende bland väljarna när det gäller lag och ordning och torde därför gynnas av en sådan samhällsdiskussion.

För Socialdemokraterna är läget mer bekymmersamt. Nedgången jämfört med förra mätningen är visserligen inte statistiskt säkerställd men partiet ligger nu 3,6 procentenheter under förra årets valresultat.

S-tappet bland LO-medlemmarna fortsätter

Socialdemokraterna har den senaste tiden kritiserats internt för att vara ett arbetarparti utan arbetarpolitik. Uppenbart har partiets kärnväljare samma inställning, vilket bör stämma till eftertanke i partiledningen. Socialdemokraterna fortsätter att förlora väljare bland LO-medlemmarna. Enligt SVT/Novus väljarbarometer tappar Socialdemokraterna väljare till Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet ligger något på plus, medan Miljöpartiet åter backar något. Nedgången för Centerpartiet är visserligen större, men trots detta inte statistiskt säker. Också Liberalerna tappar lite och ligger alltså fortsatt under riksdagsspärren. I SVT/Novus väljarbarometer landar partiet på 3,5 procent. Hittills har partiledarbytet alltså inte varit någon vinstlott för partiet. Nystarten har uteblivit samtidigt som väljarförtroendet minskat kraftigt för den nya partiledaren Nyamko Sabuni. Därmed består krisstämpeln.

SVT/Novus väljarbarometer bygger på intervjuer med 3 716 personer under perioden 26 augusti-22 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.