Jimmie Åkessson (SD). Arkivbild. Foto: Jonathan Näckstrand/TT

ANALYS: SD-ledaren signalerar hårdare tag mot regeringen

Publicerad
Analys ·

Efter vårens relativa lugn i partipolitiken signalerar SD-ledaren Jimmie Åkesson nu hårdare tag mot regeringen. Att Sverigedemokraterna inte hade särskilt mycket kritik mot coronastrategin i våras hindrar inte SD-ledaren från att i dag hävda att regeringens strategi skördat tusentals dödsoffer.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Sverigedemokraterna har efterhand utvecklats till det parti som är allra mest kritiskt till den svenska coronastrategin. Redan från början krävde SD stängda skolor, men bytte sedan kurs och anslog en mer försiktig linje gentemot regeringen. Liksom andra riksdagspartier valde Sverigedemokraterna att inlemma sig i den nationella samlingen kring coronastrategin.

Under sommaren har dock språkbruket förändrats, bland annat genom hårda angrepp på Anders Tegnell. SD är numera också det enda parti som kräver munskydd i miljöer där det råder trängsel, till exempel i kollektivtrafiken.

För Sverigedemokraterna har coronautbrottet inneburit en nedgång i opinionsstödet. Målet att bli Sveriges största parti är just nu avlägset.

Vill återinföra kriminalpolitik i debatten

Samtidigt råder ingen tvekan om hur SD-ledaren vill ta sig dit. Hans sommartal från Sölvesborg innehåller de viktigaste beståndsdelarna i den oppositionspolitik som SD-ledningen hoppas ska bära frukt.

För det första handlar det om hårda angrepp på regeringens coronastrategi. Hävstången är de höga dödstalen i Sverige. Statsminister Stefan Löfven anklagas samtidigt för att sakna ödmjukhet och självkritik.

För det andra vill Sverigedemokraterna åter lyfta in kriminalpolitiken och kraven på hårdare straff i den politiska debatten. Fram till coronautbrottet var lag och ordning en av de riktigt stora frågorna i samhällsdebatten. Mycket tyder på att den nu är på väg tillbaka. En sommar där våldsdåd och skottlossningar präglat mycket av nyhetsrapporteringen indikerar detta.

Kritik mot EU

För det tredje vill Sverigedemokraterna åter sätta fokus på migrationspolitiken och sina krav på kraftigt minskad invandring. Allt är också upplagt för detta att bli en av höstens stora frågor. Förhandlingarna om den framtida migrationspolitiken har havererat och Socialdemokraterna och Miljöpartiet är på kollissionskurs i frågan. En klar majoritet av väljarna vill också ha en mer restriktiv flyktingpolitik.

I sommartalet anklagas också Socialdemokraterna för maktfullkomlighet. Det är ett tämligen vanligt angreppssätt från oppositionen. När M-ledaren Ulf Kristersson sommartalade i måndags hördes liknande tongångar från honom.

Jimmie Åkesson lyfte dessutom den kraftigt höjda avgiften till EU i sitt sommartal och ställde denna mot de behov som finns inom exempelvis välfärd och rättsväsende i Sverige. Det här kan indikera att Sverigedemokraterna framöver kommer att lägga mer tyngd vid EU-kritiken.

Partiet är i grunden skeptiskt till det svenska EU-medlemskapet, men har de senaste åren lagt utträdeskravet på hyllan. Kanske är tiden nu mogen för att åter lansera detta krav.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.