Hör Jimmie Åkessons (SD) sommartal Foto: SVT

Jimmie Åkesson: Löfven visar inga tecken på självkritik

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson höll inte igen i kritiken av regeringen, i synnerhet statsminister Stefan Löfven, när det var hans tur att sommartala. – Socialdemokraterna har blivit ett parti som tömt sig själva på alla former av hederlighet, sa SD-ledaren under talet.

Jimmie Åkesson höll sitt tal utomhus i Sölvesborg med en publik om tio lokala politiker, till skillnad från tidigare tal under sommaren som varit helt publiklösa.

I talet, som höll på betydligt längre än de avtalade 15 minuterna, hann SD-ledaren gå in på partiets hjärtefrågor kriminalitet och migration. Men den första delen utgjordes av kritik av regeringens hantering av coronapandemin – och Åkesson skrädde inte orden i sin kritik av i synnerhet statsminister Stefans Löfvens insats.

”Inga tecken på självkritik”

– Sommaren har inneburit stora prövningar, inledde SD-ledaren sitt tal för att sedan räkna upp dödstalen i covid-19 för de olika skandinaviska länderna.

– Sverige utmärker sig fortfarande markant vad gäller dödstalen. Och vår statsminister visar inga tecken på självkritik, sa Åkesson.

– För de dödas anhöriga handlar det om miljoner tårar – men Stefan Löfven tycker att vi gick rätt väg.

”Skamlös bluff”

Han tog också upp karensavdraget, som han kallade en ”skamlös bluff” och framförde stark kritik mot överenskommelsen om coronastödet som gjordes i Bryssel. Han gav sig även in i munskyddsdebatten.

– Jag tycker att det är en självklarhet att rekommendera munskydd i en situation där det inte går att hålla avstånd, som exempelvis i kollektivtrafiken.

Känga mot S och MP

Tongångarna mot Stefan Löfven och samarbetet med Miljöpartiet var hård.

– Socialdemokraterna  har blivit ett parti som tömt sig själva på alla former av hederlighet, sa Åkesson under talet.

– Löfven dansar efter Miljöpartiets pipa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.