Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson riktade skarp kritik mot Socialdemokraterna under sitt sommartal. Foto: SVT DirektVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ulf Kristersson: ”Det dödliga våldet är som Sveriges andra pandemi”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson höll på måndagen sitt sommartal hemma i sin bostad i Strängnäs.
Han pratade bland annat om att våldet och gängkriminaliteten i landet måste få ett slut.
– Det dödliga våldet är som Sveriges andra pandemi, säger han.

Ulf Kristersson inledde sitt sommartal med att prata om coronapandemin.

– Det är den smittade som ska isoleras, inte de äldre. Jag känner verkligen med er som har tvingats leva månad efter månad isolerade från barn, barnbarn och vänner. Så får det bara inte fortsätta, säger Kristersson.

”Sveriges andra pandemi”

Därefter angrep Kristersson regeringen för att inte göra något åt skjutningarna och de kriminella gängen. Han påminner om att det har varit 210 skjutningar och 24 döda i år, varav flera barn.

– Det dödliga våldet är som Sveriges andra pandemi. Stefan Löfven är säkert lika förfärad och orolig över våldet som alla andra. Men det räcker inte. Stefan Löfven leder inte arbetet mot de kriminella gängen. Först såg han dem inte komma. Nu saknar han kraften och den konkreta politiken. Han sitter bara som ordförande i en diskussionsklubb med 73 punkter på dagordningen, säger Kristersson.

Dödar barn

– Det här är inte några vanliga småskurkar. De dödar barn och sätter skräck i hela bostadsområden. Gängen är som Sveriges inhemska terrorister. Därför måste de mötas med den fulla kraften i vår demokrati, säger Kristersson.

Partiledaren pratade sedan om nya metoder för att komma åt de kriminella.

– Det krävs helt nya verktyg. Titta på Danmark som har dubbla straff för gängkriminella, avlyssning, visitation och anonyma vittnen. Allt detta har Moderaterna föreslaget men regeringen har sagt nej varje gång.

”Ansvarslöst på ett farligt vis”

Och för att komma tillrätta med problemen måste integrationen fungera. För att den ska fungera måste invandringen minska, enligt Moderatledaren, som efterlyser en uppgörelse mellan M och S i migrationsfrågan.

– Det blev nu inte verklighetens folk som avgjorde Socialdemokraternas linje. I stället föreslår de på fullt allvar fortsatt lika hög invandring som i dag. Det är ansvarslöst på ett farligt vis, säger Kristersson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kriminaliteten är en fråga där Moderaterna har stort förtroende bland väljarna, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson. Foto: SVT Nyheter Direkt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer