Sverigedemokraterna står mycket nära den borgerliga Alliansen i tunga politiska sakfrågor. Det visar riksdagspartiernas svar i SVT:s Valkompass. Foto: Jessica Gow/TT och Jonas Ekströmer/TT

Analys: ”SD stödjer flera av Alliansens viktigaste vallöften”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverigedemokraterna står mycket nära den borgerliga Alliansen i tunga politiska sakfrågor – så nära att en alliansregering skulle kunna få igenom flera av sina viktigaste vallöften med stöd av Sverigedemokraterna. Det visar riksdagspartiernas svar i SVT:s Valkompass.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Riksdagspartiernas svar i Valkompassen visar att Sverigedemokraterna på flera områden har samma politiska linje som Alliansen.

Det handlar bland annat om den ekonomiska politiken där både Alliansen och Sverigedemokraterna vill ha sänkt skatt på arbete och ett kraftigt utökat rut-avdrag. De är också överens om att skatten på flygresor ska tas bort, även om Moderaterna och Sverigedemokraterna här tar tydligare ställning mot flygskatten än Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Samtliga av dessa partier är också helt överens i beskedet att säga nej till en återinförd förmögenhetsskatt.

Val 2018 – #dinröst

Vill ha skriftliga omdömen i ordning och uppförande

På skolans område vill både Alliansen och Sverigedemokraterna ha skriftliga omdömen i ordning och uppförande. De vill heller inte begränsa friskolors möjligheter att gå med vinst, även om Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna här är mer entusiastiska än Moderaterna och Sverigedemokraterna.

På jobbsidan är Alliansen och Sverigedemokraterna överens om att Arbetsförmedlingen ska avskaffas. Däremot gillar inte SD Alliansens förslag om inträdesjobb med sänkt lön för nyanlända.

Alliansen och Sverigedemokraterna vill dessutom förändra strandskyddet så att det ska bli enklare att bygga nya hus nära vatten på landsbygden.

Alliansen och Sverigedemokraterna vill också slopa statens investeringsstöd för nya hyresrätter och säger nej till kvotering av kvinnor till börsbolagens styrelser. Samtliga av dessa partier säger också nej till att i lag dela föräldraförsäkringen lika mellan föräldrarna.

Tydligt att SD stödjer den politik Alliansen går till val på

Det är alltså tydligt att Sverigedemokraterna till en betydande del stödjer den politik Alliansen går till val på. Men det finns också skillnader. SD vill till exempel inte gå med i Nato och vill, liksom Vänsterpartiet, att Sverige ska lämna EU. Och så är det förstås stora skillnader i synen på flyktingpolitik och integration mellan framför allt Sverigedemokraterna och Liberalerna och Centerpartiet.

Men inte heller Alliansen är som bekant överens i alla frågor. Också här är den största sprickan inom flyktingpolitiken där framför allt Centerpartiet skiljer ut sig. Både Centerpartiet och Liberalerna säger dessutom nej till att förbjuda tiggeri, något som exempelvis både Moderaterna och Sverigedemokraterna vill. Noterbart är att Socialdemokraterna inte vill besvara denna fråga.

Riksdagspartiernas svar visar också en djup spricka i flera partier mellan riksnivån och den kommunala nivån när det gäller flyktingpolitiken. Framför allt inom Kristdemokraterna, Liberalerna och Socialdemokraterna finns på det lokala planet ett motstånd mot att partierna på riksnivå vill att färre flyktingar ska komma till Sverige.

Flyktingfrågan problematisk för flera partier

Då flyktingfrågan väntas bli en av de viktigaste frågorna i höstens val, och också är den enskilt största förklaringen till Sverigedemokraternas uppgång, är det naturligtvis problematiskt för flera partier att ha denna interna splittring. Det kan försvaga partiernas position i frågan och försvåra deras möjligheter att driva ett tydligt budskap i valrörelsen.

SVT:s Valkompass bekräftar alltså bilden av att flyktingpolitiken splittrar såväl enskilda partier som politiska block. Flyktingpolitiken blir därmed en svår nöt att knäcka för varje ny regering, oavsett om det blir en rödgrön eller en alliansregering. Till detta kommer den interna splittringen i flera partier, inte minst då inom Socialdemokraterna.

Hittills har Liberalerna och Centerpartiet tydligt deklarerat att de inte tänker sätta sig i en borgerlig regering som kräver aktivt stöd av Sverigedemokraterna i riksdagen. Först om Alliansen blir större än de rödgröna partierna vill C och L sätta sig i en alliansregering. Med tanke på SD:s stöd i flera viktiga alliansfrågor är frågan dock om de är beredda att löpa linan ut efter valet den 9 september. Alternativet kan ju vara ytterligare fyra år i opposition.

Vilket parti tycker som du? Gör SVT:s valkompass här!

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet