Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är en av regeringens minst kända ministrar – något som kan förändras nu, enligt SVT:s Mats Knutson. Foto: TT

Analys: Språkkonsulten riskerar att skada förtroendet för Bucht

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har inte gjort några djupare avtryck i den offentliga debatten. Utom när hans skyhöga räkningar för språklektioner kommit på tal. Det är ett stort problem både för Bucht själv och för statsminister Stefan Löfven som utnämnde honom.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Att statsråd tar språklektioner är inget ovanligt. Det har många gjort. Oftast i engelska, men också i franska eller tyska.

Däremot är det förstås ett problem om behovet av språkundervisning eller språkbearbetning är så stort att det mer eller mindre krävs en heltidsarvoderad konsult.

Uppenbart har näringsdepartementet sent om sider reagerat på de höga kostnaderna. Fakturor på sammanlagt 244.000 kronor ifrågasätts nu och granskas internt. Departementet uppger samtidigt att rutinerna för beställning och fakturakontroll av den här typen av tjänster nu ska stramas upp. Det borde uppenbart ha skett tidigare.

Kravprofilen har förändrats

Globaliseringen och internationaliseringen ställer onekligen allt högre krav på ministrars språkkunskaper. EU-medlemskapet innebär flera officiella och inofficiella möten varje år för en minister. Möten där kunskaper i engelska är viktiga.

Utöver detta tillkommer resor till andra länder för att främja svenska intressen, internationella konferensen, bilaterala möten utomlands eller att ta emot utländska gäster i Stockholm. En minister förväntas kunna hålla tal på engelska och svara på frågor.

I Sverige förväntas en minister numera tala någorlunda hygglig engelska

I takt med den ökande internationaliseringen har förstås kravprofilen på en minister förändrats. Men rekryteringen av ministrar ser i allt väsentligt ut som den alltid har gjort. När en statsminister sätter samman sin regering är det andra saker som avgör.

Könsbalansen i regeringen är fundamental. Det ska vara minst lika många kvinnor som män. Ministrarna ska representera olika delar av landet och gärna också olika åldersgrupper. Viktigt är också att de har olika bakgrund och gärna också olika politisk profil, för att kunna attrahera olika väljargrupper.

Ett annat problem

I Sverige förväntas en minister numera tala någorlunda hygglig engelska, även om de flesta behöver hjälp för att klara facktermer och andra viktiga begrepp.

Sven-Erik Bucht är som landsbygdsminister ansvarig för jordbruksfrågor, ett tungt politiskt område inom EU. Sammanlagt har han under året genomfört runt tio utlandsresor, bland annat till Bryssel, New York och Indien.

Möjligen kommer fler att känna till honom framöver efter den medierapportering som skett

För att klara detta har han använt sig av en språkkonsult som skickat räkningar till departementet på hundratusentals kronor. Uppenbart anser inte näringsdepartementet att det är en rimlig kostnad.

Ett annat problem för Sven-Erik Bucht är att den här typen av återkommande rapportering kring hans omfattande användning av en språkkonsult riskerar att skada hans trovärdighet i väljarnas ögon. Särskilt med tanke på att han i övrigt fört en så anonym tillvaro som minister.

Publiciteten lär knappast stärka förtroendet

När förre statsministern Göran Persson utnämnde nya ministrar var hans första råd till dem att göra sig kända. För det var först när väljarna lärt sig känna igen statsråden i media, som de kunde skapa förtroende för sig själva och påverka opinionen.

Sven-Erik Bucht är en av regeringens minst kända ministrar. Nästan varannan väljare känner inte till honom överhuvudtaget, enligt mätningar som har genomförts.

Möjligen kommer fler att känna till honom framöver efter den medierapportering som skett om hans dyra språkkonsult. Men den publiciteten lär knappast stärka förtroendet för honom.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.