Vi har redan kunnat se hur terrorattentat i vår omvärld lett till kraftigt skärpt övervakning och bevakning, skriver Mats Knutson. Foto: TT

Analys: Vaknar upp till ett nytt Sverige

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stockholm kan nu läggas till den långa raden av städer som drabbats av blodiga terrorattentat. I dag vaknar vi upp till ett helt nytt Sverige.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Visst, experter har länge varnat om att terroristdåd kan inträffa också här, att man faktiskt måste räkna med det, men innerst inne har de flesta ändå hoppats att så inte ska ske.

Nu har det skett och det kommer att påverka oss alla framöver. Det handlar både om hur vi själva kommer att bete oss, kanske försöker vi mer än hittills att undvika folksamlingar, men det handlar också om hur det politiska systemet kommer att reagera för att försöka förhindra nya terrordåd.

Rigorös säkerhet

Vi har redan kunnat se hur terrorattentat i vår omvärld lett till kraftigt skärpt övervakning och bevakning. I flera europeiska huvudstäder är i dag tungt beväpnad polis och militär ett naturligt inslag i gatubilden.

Men dessa händelser på andra håll i världen har allt sedan den 11 september 2001 också öppnat för allt mer av registrering av känsliga personuppgifter, avlyssning och övervakning här i Sverige. Vi har också kunna notera hur säkerheten höjts vid offentliga byggnader och hur våra politiker blivit allt mer avskärmade från sina väljare genom rigorösa säkerhetsarrangemang.

LÄS MER: Fyra döda i dådet – misstänkt man gripen

Politiska debatt om lag och ordning

Gängkriminalitet och dödsskjutningar har redan skapat en ökad otrygghet i samhället. Oron växer för en samhällsutveckling som uppfattas gå åt fel hål. Många är oroliga för att gå utomhus på kvällstid i sitt eget bostadsområde.

Adderar man till detta ett blodigt terrorattentat mitt i Stockholm är det rimligt att anta att frågor som rör lag och ordning kommer att få än större betydelse i den politiska debatten.

Avtryck in i valrörelsen

Visst, just nu råder politiskt borgfred. Så är det efter den här typen av nationella krishändelser. Ingen politiker vill ägna sig åt partipolitiska angrepp.

Men ganska snart kommer den politiska debatten att ta fart igen. Fredagens misstänkta terrorattentat kommer att sätta avtryck långt in i nästa års valrörelse.

LÄS MER: Terrorexpert: Polisen kan inte stoppa sådana här attacker

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.