SVT:s politiske kommentator Margit Silberstein.

Analys: Vänsterpartiet trängs upp i ett hörn

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stefan Löfven visar att han menar allvar med att bryta upp blockpolitiken och tränger upp Vänsterpartiet i ett hörn. Därmed ökar också trycket på Annie Lööf och Jan Björklund. Det menar SVT:s Margit Silberstein.

Att Stefan Löfven så snabbt och så tydligt väljer bort Jonas Sjöstedt för ett eventuellt samarbete med Centern och Folkpartiet visar att han menade allvar när han sade att han ville bryta upp blockpolitiken, menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.

– Det hade varit lättare för Löfven att ha något slags organiserat samarbete med Vänsterpartiet, säger hon i SVT:s Aktuellt och fortsätter:

Läget efter valet 2014

– Sjöstedt säger att ”nu går vi i opposition” och han menar säkert allvar med det. Men när det kommer till kritan och saker ställs på sin spets är det så att vänsterpartisterna blir uppträngda i ett hörn, de har ju egentligen inget annat alternativ. Hur skulle ett vänsterparti kunna fälla en socialdemokratisk regering och bidra till att det blir en borgerlig regering igen?

Lööf och Björklund pressas

Löfven sätter samtidigt en väldigt stark press på Annie Lööf och Jan Björklund genom att sträcka ut handen mot Centerpartiet och Folkpartiet.

– Säger de nej kan han lägga skulden på dem om Sverigedemokraterna skulle få inflytande, säger Silberstein.

SD kan fälla rödgrön budget

Om Socialdemokraterna får stöd av Vänsterpartiet har Löfven stora möjligheter att få igenom budgeten i riksdagen eftersom de rödgröna är större än alliansen tillsammans. Men om Sverigedemokraterna röstar för alliansens budgetförslag faller regeringens budget – själva grundbulten för en regerings politik.

– Alliansens budget innehåller satsningar på flyktingmottagande så det talar emot att Sverigedemokraterna skulle rösta för den. Men å andra sidan har tuppkammen vuxit på Sverigedemokraterna. De vill utnyttja sin makt som vågmästare och de är väldigt arga på att ingen vill ha med dem att göra. Så man kan inte veta var man har Sverigedemokraterna, säger Silberstein.

Nyval osannolikt

Fäller Sverigedemokraterna en rödgrön budget blir det regeringskris. Men Silberstein tror inte på ett nyval.

– Det verkar inte sannolikt att ett parti vill ta det på sig, att ställa till med ett nyval.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet