”M ska inte vara ett oppositionsparti”

Uppdaterad
Publicerad

Timbrochefen Karin Svanborg-Sjövall och förre partisekreteraren Per Schlingmann debatterade framtiden för Moderaterna.

Moderaterna, det största oppositionspartiet, går i väntans tider. Först i mars väljs en ny partiledare efter Fredrik Reinfeldt men det är inte många som tror att det blir någon annan än Anna Kinberg Batra som kommer att leda partiet.

Frågan är åt vilket håll hon kommer att styra partiet i det nya politiska landskap som uppstått efter valet i september.

Läget efter valet 2014

Moderaternas vägval diskuterades i Agenda av Moderaternas förre partisekreterare Per Schlingmann och Karin Svanborg-Sjövall, chef för den borgerliga tankesmedjan Timbro.

Ett vitt blad

Den nya partiledaren har en mycket viktig roll att spela, menade Per Schlingmann.

– Det politiska skeendet fram till nästa val är som ett vitt blad, både för Moderaterna och Alliansen och den nya regeringen, sade han.

Anna Kinberg Batra är ekonomisk-politisk talesperson och på det området känner sig Karin Svanborg-Sjövall lugn.

– Den ekonomiska politiken är en bra bas för att ta ut en riktning men det hade inte skadat om hon varit tydligare med vad man vill i andra frågor, sade Karin Svanborg-Sjövall.

Viktigt vägskäl

Enligt Per Schlingmann står Moderaterna inför ett stort och viktigt vägskäl.

– Man kan antingen bli ett renodlat oppositionsparti som speglar sig i regeringen och utvecklar sin politik utifrån vad regeringen gör.

Men det finns ett radikalt annorlunda alternativ, menar Per Schlingmann. Det är inte alls nödvändigt för Moderaterna att vara oppositionsparti.  

– Man kan säga att ”nej, vi är inget oppositionsparti. Vår uppgift är att under fyra år söka svaren på hur Sverige ser ut och vad människorna tycker om landet.” Och sedan möta väljarna med en ny reformagenda framåt.

En annan fråga är om man ska vara ett ”smalt eller brett parti”.

– Ska man tillåta sig att med bredd husera människor med olikheter? sade Per Schlingmann.

Frågor som varit tabu

Karin Svanborg-Sjövall tycker också att det krävs nytänkande.

– Jag saknar inte de gamla Moderaterna men man måste ändå fundera över vad som gick snett. Man gjorde ett riktigt dåligt val, sade hon.

Karin Svanborg-Sjövall menar att det är viktigt för Moderaterna att våga ta tag i de frågor som varit tabu och som man undvikit.

– Då tänker jag främst på lagarna på arbetsmarknaden och på bostadspolitiken. Man har helt fredat diskussionen från ett visionärt borgerligt tänkande, sade hon.

Moderaterna och Sverigedemokraterna

En fråga som ofta kommer upp är om Moderaterna kommer att närma sig Sverigedemokraterna i invandringspolitiken. Senast för några veckor sedan sände Agenda ett reportage där moderata kommunpolitiker efterlyste en debatt om invandringen.

– Det finns säkert många inom partiet som är kritiska till att man närmat sig en liberal invandringspolitik. Jag tycker det är bra men det går inte att bara se det som arbetsmarknadspolitik, sade Karin Svanborg-Sjövall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet