Anna Kinberg Batra Foto: TT

Anna Kinberg Batra – vem är hon?

Uppdaterad
Publicerad

Allt pekar på att Anna Kinberg Batra blir ny partiledare för Moderaterna. Men det är inte många utanför partiet som vet vem hon är och vad hon står för.

Nästan alla de partidistrikt, som talat om vem de vill ha som efterträdare till Fredrik Reinfeldt, för fram Anna Kinberg Batra som sin kandidat

Men vem är hon, den 44-åriga framgångsrika gruppledaren i riksdagen? Och var står hon egentligen politiskt?

Läget efter valet 2014

Utanför partiet har hon mest varit känd för att hon under sin personvalskampanj 1998 sade att ”stockholmare är smartare än lantisar”.

– Det är fortfarande det dummaste jag har sagt offentligt. Alla har väl något de måste skämmas för och kanske ångrar att de gjort, sade hon så sent som i torsdags.

Siktar högt

När vi pratar med vänner och kollegor växer en bild fram av en duktig problemlösare, lite av en storasyster, säger flera. Andra nämner att hon alltid siktat högt, mycket högt.

– Hon har tagit en väldigt allvarsam roll i ett komplicerat regeringssamarbete med förhandlingar inom Alliansen. Då är det korridorarbete som krävs. Det var den rollen som Anna blivit tilldelad och man växer i olika roller. I den här rollen har hon gjort mycket av det hårda bakomliggande arbetet för att få ihop regeringssamarbetet, säger Kristina Alvendal, före detta borgarråd i Stockholm.

Partikultur

Trots att hon är storfavorit att axla Fredrik Reinfeldts mantel är det märkligt få som verkar veta var hon står politiskt och vilka visioner hon har.

– Det kan framstå som märkligt men man måste titta på den moderata partikulturen. Där är det kompetens, lojalitet och att man inte ska göra bort sig som är de viktiga egenskaperna. Kommer man med nya och egna idéer framstår man som oppositionell och det är inte bra om man vill göra karriär inom Moderaterna, säger Marcus Svensson, politisk chefredaktör på, obundet moderata Smålandsposten.

Trevlig och korrekt

Många ute i landet blev besvikna när den mer folkliga Catharina Elmsäter Svärd – Cattis som de kallar henne – sade att hon inte vill bli partiledare. Där ser även Marcus Svensson en skillnad jämfört med Anna Kinberg Batra.

– Hon är trevlig och korrekt, men hon är kanske inte som person den som kommer fram och ger en stor kram. Det gör Katarina Elmsäter Svärd däremot, säger han.

Hantera SD

Som ungmoderat hade Anna Kinberg Batra en tydlig profil, med tidstypiska libertarianska åsikter och böjelser. Hon krävde bland annat fri invandring.

Många konservativt sinnade moderater ute i landet är idag oroade över att detta väldigt liberala drag ska finnas kvar hos Anna Kinberg Batra – att hon ska vara en ännu nyare moderat än Reinfeldt och be oss ”öppna våra hjärtan” ännu mer.

– Det är lite ödets ironi att en så liberalt präglad politiker i migrationsfrågor får hantera en situation där Moderaterna tappar till Sverigedemokraterna. Hon måste hantera dessa frågor, inte minst finns det ett tryck ute i landet att göra något, säger Marcus Svensson.

Anna Kinberg Batra

Anna Kinberg Batra är född 1970 i Stockholmsförorten Skärholmen, uppvuxen i Djursholm och bor nu i Nacka. Hon är gift med komikern David Batra.

Hon är civilekonom utbildad på Handelshögskolan i Stockholm. Hon har bland annat drivit eget företag i kommunikationsbranschen och varit informationschef på Stockholms handelskammare.

Hon var riksdagsledamot 2001-2002. Efter valet 2006 blev hon åter riksdagsledamot och är sedan 2010 gruppledare för Moderaterna i riksdagen. Dessutom är hon partiets ekonomisk-politiska talesperson.

Anna Kinberg Batra talar nederländska efter att ha bott i landet under barndomen. Hon har även läst nederländska på universitetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet