Jobbfrågan bidrog till moderaterna valförlust under ledaren Reinfeldt

Jobbfrågan bidrog till M:s valförlust

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna förlorade jobbfrågan och saknade svar vad gäller välfärd och integration. Det är tre av de viktigaste orsakerna till att partiet tappade nästan sju procentenheter i valet, enligt partiets eftervalsanalys.

Moderaternas jobbpolitik utvecklades inte under förra mandatperioden, vilket ledde till att partiet inte vann i jobbfrågan, skriver Hans Wallmark och Per Nilsson som presenterar analysen på DN Debatt.

– Vi gick till val på jobben, vi vann inte debatten. Då måste vi vara självkritiska. Vi har vunnit den två val i rad, men vi misslyckades i det här valet. Det är vår största lärdom framöver, säger kommunikations- och analyschefen Per Nilsson (M) till SVT Nyheter.

När det gäller välfärden lyckades Socialdemokraterna ange tonen, medan integrationsdebatten skedde på Sverigedemokraternas planhalva. Inför valet 2018 måste partiet bli bättre på att möta dessa två frågor, lyder slutsatsen i eftervalsanalysen.

Bör utveckla integrationspolitik

Tre veckor före valet höll Fredrik Reinfeldt sitt uppmärksammade sommartal där han uppmanade svenskarna att öppna sina hjärtan för fler flyktingar. Enligt valanalysen är öppenheten fortsatt viktig, men partiet saknade tillräckliga svar på integrationsproblemen.

M bör utveckla en integrationspolitik som bättre svarar mot de utmaningar som finns, skriver M-analytikerna i sin analys.

– Vi hamnade i det här valet utanför den debatten och vi behöver bättre svar på de utmaningar som många människor upplever, säger Per Nilsson.

Moderaterna åtnjöt på valdagen fortfarande störst förtroende hos väljarna när det gäller ekonomin. Att behålla den positionen är avgörande för framtiden, och inget som får tas för givet, påpekar Wallmark och Nilsson.

Mer framåtblickande

De menar också att partiorganisationen inte riktigt orkade axla rollen som framåtblickande, vilket gjorde att regeringskansliet fick ta ett större ansvar för partipolitiken. ”Ansvar och kontroll kom att gå före idéer”.

– Om vi ser på framtiden och ser lösningarna där kommer också förtroendet bland väljarna att öka och de kommer tillbaka från olika partier, säger Per Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet