Anna Kinberg Batra Foto: TT

Kinberg Batra ohotad som ny M-partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Allt mer pekar på att Anna Kinberg Batra blir ny partiledare för moderaterna. Men det kan blåsa upp till strid om vilka som ska ingå i hennes lag.
Nu kräver flera länsförbund att hela partistyrelsen ställer sina platser till förfogande.

Anna Kinberg Batra är ohotad som ny partiledare för moderaterna. Av de femton nomineringar som valberedningen hittills fått in är det bara en som förordar en annan kandidat. På tisdag ska de två tunga partidistrikten i Stockholm fatta sitt beslut och enligt SVT:s källor kommer även de att ställa sig bakom Anna Kinberg Batra. Därmed är partiledarfrågan i praktiken avgjord.

Elmsäter-Svärd lämnar partistyrelsen

Tidigare var en av de hetaste kandidaterna till partiledarposten Catarina Elmsäter-Svärd, men hon har redan nu meddelat valberedning att hon inte ska fortsätta i partistyrelsen, vilket hon bekräftar för SVT på torsdagen.

Anna Kinberg Batra, som i dag är ekonomisk-politisk talesperson och gruppledare i riksdagen, har ännu inte sagt att hon vill ha jobbet men i dag tog hon ett steg närmare en kandidatur.

– Jag är beredd att ta ansvar i vårt utvecklingsarbete framöver, men det är valberedningen som äger den här processen och det har jag respekt för, säger hon.

Alla platser ställs till förfogande

Frågan är vilka som ska få de andra ledande posterna i partiet. Partistyrelsen är vald till den ordinarie stämman i höst men nu höjs allt fler röster för att man ska passa på att byta ut även den när den nya partiledaren väljs på extrastämman i mars.

– Jag vill att hela partistyrelsen ställer sina platser till förfogande för jag vill att ombuden efter stämman i mars ska känna att de utsett den lagledning som ska vinna valet åt moderaterna 2018, säger Ulf Berg, förbundsordförande i Dalarna.

Men du sitter ju i valberedningen, har ni inte varit tillräckligt tydliga mot partistyrelsen?

– Jag uppfattar att vi har tagit ett beslut att fråga om de ställer sina platser till förfogande men partistyrelsen har inte uppfattat det så. Vi måste nog förtydliga oss på den punkten.

Även länsförbunden i Halland och Östergötland vill välja en ny partistyrelse i mars, liksom Värmland.

– Det är för att partiledaren inte ska bli blockerad i sina möjligheter att forma sitt eget lag, säger Värmlands förbundsordförande Hans Eriksson.

Flera partistyrelseledamöter som SVT talat med säger att de är beredda att ställa sina platser till förfogande om alla i partistyrelsen gör likadant. Gunilla Carlsson och Beatrice Ask är partiets förste och andre vice ordförande men om de vill sitta kvar är i dagsläget högst oklart. SVT har förgäves sökt dom båda för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet - teckenspråk

Mer i ämnet