Foto: TT

Skolsatsningar i alliansens skuggbudget

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen presenterade idag en del av sin skuggbudget, sin gemensamma motion som ställs mot regeringens budgetförslag.

I budgetförslaget tar Alliansen strid om skolan och vill öka anslagen med fyra miljarder. Regeringen vill öka sina anslag med 3,5 miljarder.

Alliansen lägger förslag som enligt Jan Björklund (FP) skulle lyfta Sverige till topp tio i de så kallade Pisa-mätningarna, som listar länders skolresultat. I den senaste mätningen hamnade Sverige på 38:e plats.

– Det är ingen tävling om vem som satsar mest. Men jag vill understryka att i vår motion finns det fler satsningar på skolan än vad regeringen har, säger Jan Björklund.

För att öka läraryrkets status och attraktionskraft vill Alliansen bygga ut lärarutbildningen, så att fler lärare utbildas. I synnerhet lågstadielärare då de vill minska storleken på lågstadieklasserna. Man vill också minska lärarnas administrativa arbete.

Alliansen föreslår också betyg från årskurs fyra och en tioårig grundskola.

När TT frågar om Alliansen räknar med att kunna köra över regeringen i de här frågorna med hjälp av Sverigedemokraterna, svarar Björklund:

-Det vet inte jag. Varje parti måste själv ta ställning. Vi lägger fram de här förslagen till riksdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet - teckenspråk

Mer i ämnet