Foto: Jens Falkman

Budgetstriden – det händer nu

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare år har budgetprocessen sällan varit spännande. Den sittande regeringens förslag brukar godkännas utan större problem. Men i år räcker inte det. Även om Vänsterpartiet ger sitt stöd är regeringen långt ifrån majoritet.

Med andra ord är man beroende av att en samlad opposition inte går mot budgetpropositionen, men både Alliansen och Sverigedemokraterna kommer att lägga fram egna skuggbudgetar.

Löfven kan bilda ny regering

I första hand kommer de båda skuggbudgetarna att ställas mot varandra, Alliansen mot Sverigedemokraterna. I den omröstningen lär Alliansen vinna stort. Sedan är det dags för omröstning mellan regeringens budget och Alliansen. Och där har Sverigedemokraterna makten. Om man lägger ned sina röster så får regeringens budget fler röster än Alliansens och går igenom.

Läget efter valet – teckenspråk

Men Sverigedemokraterna har sagt att man kan tänka sig att rösta för Alliansens budget om den lägger mindre pengar på migration och integration än regeringens.

Om man aktivt röstar på Alliansen blir det regeringens första och sista budget. Då avgår statsminister Stefan Löfven (S) och Riksdagens talman får hitta en regeringsbildare.

Det troligaste i så fall är att Stefan Löfven får bilda regering en gång till. Så blev det när dåvarande statsministern Ingvar Carlsson (S) inte fick igenom sin budget 1990. Regeringen avgick men efter tolv dagar var han tillbaka som statsminister med en ändrad budget.

Beslut om budgeten 3 december

Den 3 december väntas Riksdagen rösta om budgetens ramar. Fram till den 18 december kan man sedan rösta om budgetens olika delar. Och visst kan det i förlängningen bli nyval, eller extraval som det egentligen heter, för första gången sedan 1958. Frågan är bara om oppositionen vågar och vill gå så långt.

Moderaterna saknar en framtida partiledare eftersom Fredrik Reinfeldt meddelat sin kommande avgång. Och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är fortfarande sjukskriven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet – teckenspråk

Mer i ämnet