Hör kriminologen Amir Rostami förklara varför andelen skjutningar på allmän plats ökar. Foto: Fredrik Larsson, SVT.

Andelen skjutningar i tätbebyggda områden ökar

Uppdaterad
Publicerad

Andelen skjutningar i tätbebyggda områden har ökat de senaste tre åren, visar polisens siffror. 

– För gängen gäller det att så snabbt som möjligt hitta personen man ska skjuta eller mörda. Då spelar det ingen roll var det är, säger Amir Rostami, docent i kriminologi. 

Under augusti blev tio personer ihjälskjutna. Det markerar den blodigaste månaden hittills i år, visar polisens statistik. Sedan 2018 har 169 personer dödats i skjutvapenvåldets spår. Samtidigt ökar risken för oskyldiga att drabbas av gängvåldet, enligt tidigare studier.

I SVT:s kartläggning framgår det att skjutningar på allmänna platser i tätbebyggda områden blir allt vanligare. Från 175 fall år 2018, till 220 skjutningar år 2020.

Skjutningarna i Sverige

Fram till sista augusti i år har 141 skjutningar i tätbebyggda områden inträffat. Det utgör drygt 64 procent av alla skjutningar i år och visar på en ökning av andelen med ungefär tio procentenheter sedan 2018.

“Där man hittar sina fiender”  

Amir Rostami, docent i kriminologi, studerar den organiserade brottsligheten i Sverige och är föga förvånad över ökningen. Han säger att personer som vet om att de har en hotbild är svårare att hitta. Därför stoppas inte gängen av risken för tredje person att träffas av skott.  

– Man försöker komma åt personerna när de inte är beredda – när de sitter i en bil, när de äter på en restaurang, när de rör sig på ett torg. Av den anledningen blir de allmänna platserna där man hittar sina fiender, säger han.  

Ökar i mindre städer 

Skjutningarna i Stockholm står för en övervägande andel av ökningen. Där har antalet skjutningar i tätbebyggda områden nästan fördubblats mellan 2019 och 2020. Medan denna typ av skjutningar minskar i Skåne.

Men bortser man från storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne, visar polisens statistik ytterligare ett mönster: skjutningar i tätbebyggda områden ökar även i andra delar av landet. Bara fram till sista augusti i år har 42 sådana skjutningar inträffat, vilket är fler än under hela 2018 då 34 skjutningar skedde.

Riskerar minska förtroende  

Uppklarningsgraden vid skjutningarna är förhållandevis låg. Enligt Amir Rostami kan det få konsekvensen att människors förtroende för rättssamhället skadas och att oron för att drabbas ökar.  

– Den stora risken jag ser är att människor tappar tilliten för statens förmåga att upprätthålla ordning och säkerhet. Om du har en granne som har blivit mördad, om du känner någon som varit oskyldig och drabbats av det här, hur skulle du känna dig?

Fakta

Skjutningar Totalt:

2018: 323

2019: 355

2020: 376

2021 (tom 31/8): 218

Skjutningar i tätbebyggt område:

2018: 175

2019: 185

2020: 220

2021 (tom 31/8): 141

Andel i tätbebyggt område

2018: 54,2 procent

2019: 52,1 procent

2020: 58,5 procent

2021 2021 (tom 31/8): 64,4 procent

Så här gjorde vi databasen

Polisen för statistik över skjutningar i samhället. SVT har fått ta del av några av dessa uppgifter och har gjort en databas. I databasen finns bland annat uppgifter om brottsdatum, tidpunkt, om någon skadats eller avlidit, adress, typ av plats och geografiska koordinater.

Databasen har varit utgångspunkten i den granskning som vi har gjort när vi har tittat på var och när skjutningar har skett. Vi har velat få svar på viktiga frågor: Har skjutningarna ökat över tid? Kan vi se något mönster i var det skjuts? Har det blivit vanligare att det skjuts i tättbebyggda områden? Har antalet skjutningar ökat i våra storstäder eller på andra håll i landet? Utifrån databasen har vi sammanställt tabeller och statistik för att svara på frågorna.

Det kan finnas brister i polisens databas. I till exempel inrapporteringar kan det finnas felkodningar. På grund av detta har vi valt att begränsa vårt statistikuttag från och med 1 januari 2018.

Om du har hittat något fel i databasen, vänligen kontakta datajournalistik@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet