Anders Andersson Foto: TT & SVT

Anders 78-åriga mamma kunde inte andas – fick vänta 90 minuter på ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Förra året hade Anders Anderssons mamma haft en hjärtinfarkt. När hon sedan fick vad som kan ha varit ett återfall fick hon vänta en och en halv timme på ambulans. De sa: ”Om vi inte kommer får du ringa igen”.

Under SVT:s granskning #ettsverige har många hört av sig till oss på Facebook med sin personliga erfarenheter av ambulanssjukvården – både positivt och negativt. En som har haft en negativ upplevelse är Anders Andersson.

Kunde knappt andas

Anders 78-åriga mamma bor i Säve, mitt på Hisingen en bit från Göteborg. Under föregående höst hade hon haft en hjärtinfarkt, och har i sviterna av den haft dålig hälsa.

– Förra söndagen kring lunchtid kunde hon plötsligt inte prata, kunde knappt andas och hade jätteont. Pappa ringde 112, med det tog nästan en och en halv timme innan de till slut kom. Då hade hon en puls på 180 och hjärtflimmer, säger Anders till SVT.

”Om vi inte kommer får du ringa igen”

Anders pappa Rune bekräftar situationen.

– Jag ringde 112, och de sade ”Om vi inte kommer får du ringa igen”. Det tog så pass lång tid att jag gick ut för att titta om de kunde ha kört fel någonstans.

Fick ringa igen

Efter ett tag fick Rune ringa 112 igen.

– När jag fick tag på dem igen sa en röst att det var lite dåligt med ambulanser just nu. Det är inte acceptabelt, jag sa att hon hade svårt att andas, och hade haft hjärtinfarkt tidigare och nu hade fått återfall. Sjukhuset ligger bara 15-20 minuter bort, så det ska inte behöva ta en och en halv timme.

Rune är dock väldigt noga med att påpeka att servicen han fick när ambulansen väl kom var utmärkt, men att han i fortsättningen är extra orolig för vad som ska hända i framtiden.

– När de väl kom var de jättetrevliga, jätte-suveräna. Men man tycker det är dåligt. Den här gången trodde jag att det skulle ta slut, det trodde jag, säger Rune.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet