Här får du vänta länge på ambulansen

Uppdaterad
Publicerad

Var du bor i länet är avgörande för hur lång tid du får vänta på ambulansen. I Gagnef får du vänta längst och i Avesta är väntetiden kortast i Dalarna.

Den som bor i Gagnef riskerar att få vänta upp till dubbelt så lång tid på ambulans jämfört med den som bor i till exempel Avesta eller Borlänge. Det visar siffror som SVT Nyheter tagit fram.

– Så här är det i glesbygdskommuner och glesbygdslän, det är nog ingenting vi kommer ifrån, säger Fredrik Forseslius, ambulanschef i Dalarna.

Väntetiden har ökat

Generellt sett så har tiden innan ambulansen kommer fram dessutom ökat i de flesta dalakommuner. I Gagnef ökade mediantiden för en utryckning med nästan två och en halv minut mellan 2010 och 2016.

Även i Ludvika och Smedjebacken är det tydligt att ambulansen dröjer längre nu än 2010. Det kan bland annat förklaras med att akutmottagningen i Ludvika stängts. Men en generell förklaring till längre väntan på ambulans är enligt ambulanschefen att man får fler larm att åka på nu än tidigare.

– Vi har fler uppdrag nu, säger Fredrik Forselius.

Förstärkning i Borlänge

Och från politiskt håll diskuteras nu frågan.

– Det kan behövas förstärkning inom ambulanssjukvården och då bland annat från Borlänge som har otroligt högt tryck. Den stationen kan förstärka Gagnef som annars gör utryckningar åt det hållet, säger Christer Carlsson (M) oppositionsråd.

Gunnar Barke (S) håller med.

– Jag tror det är en alldeles utmärkt idé och det är också det som verksamheten kommit fram till. Då handlar det även om att stödja Ludvika och Västerbergslagen och om det är så att det behövs förstärkning dit, så är det lämpligt att Borlänge hjälper till, säger han.

LÄS MER: Risk att rättviksborna får vänta längre på ambulans

LÄS MER: Samarbete viktigt när ambulansen dröjer

Så ser det ut i din kommun

Visa

Kommunernas responstid, från 112-samtal till första ambulans på plats – mediantid i minuter:

Avesta 10,5 minuter

Borlänge 11,6 minuter

Mora 12,4 minuter

Falun 12,8 minuter

Rättvik 14,4 minuter

Leksand 14,9 minuter

Malung-Sälen 15,0 minuter

Ludvika 15,2 minuter

Orsa 16,2 minuter

Vansbro 16,3 minuter

Smedjebacken 19,3 minuter

Säter 19,5 minuter

Älvdalen 21,9 minuter

Hedemora 22,3 minuter

Gagnef: 25,7 minuter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet