Risk att rättviksborna får vänta längre på ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Det finns risk att patienter kommer att få vänta längre på ambulansen. Det konstateras i den riskanalys som gjorts inför att ambulansstationen i Rättvik läggs ner vid årsskiftet. 

Sjuksköterskan Martin Borg, som även har varit med i arbetet att ta fram analysen, är mycket kritisk.

I ett öppet brev till landstingsledningen skriver han att han tycker att analysen inte ger en tydlig bild av hur stora förändringarna väntas bli när det gäller livräddningsinsatser i Rättvik.

Dalarna – Ambulansen Rättvik

 – Den svarar inte på hur det ser ut i dag när det gäller att nå målen och den svarar inte på hur vi tror att det kommer att gå med måluppfyllelsen efter en nedläggning, säger Martin Borg.

Ska nås av ambulans inom 30 minuter

Löftet som gavs vid beslutet var att 90 procent av befolkningen i Rättvik ska nås av ambulans inom 30 minuter, men det målet har alltså inte nåtts.

Från årsskiftet kommer ambulansen att rycka ut från Leksand två mil bort.

Den senaste siffran gällande måluppfyllelse för ambulans i Rättvik finns i verksamhetsberättelsen från 2013. Den säger att man då lyckades nå 86 procent av befolkningen inom måltiden 30 minuter.

Länets ambulanschef Fredrik Forselius hävdar att ambulansen kommer att nå målen i Rättvik efter flytten. Det utifrån en analys som gjordes före beslutet. Den visade att larmen i huvudsak kommit från Rättviks centrala och södra delar som ligger gynnsamt till i förhållande till ambulansgaraget i Leksand.

 – Riskanalysen visar att mediantiden att nå fram kommer att bli fyra till fem minuter längre med utryckning från Leksand, och Rättviksborna kommer att få vänta några minuter längre på ambulans, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Ambulansen Rättvik

Mer i ämnet