Foto: SVT

Nu är ambulansen i Rättvik tillbaka igen

Publicerad

Från och med idag, måndag kommer det att finnas en ambulans stationerad dagtid i Rättvik igen.

Som ett resultat av Region Dalarnas sparpaket så började ambulansen i Rättvik våren 2017 utgå från Leksand istället. Men nu kommer Rättvik få tillbaka sin ambulans – i alla fall dagtid mellan 08 och 18, det går Region Dalarna ut med.

Ökade väntetider

När ambulansen försvann från Leksand så såg man att väntetiderna ökade för de som ringde SOS Alarm kommunen, i behov av ambulans.

– När man la ner ambulansen så ökade väntan på ambulans med 7 minuter. Därför vill vi att man fysiskt är på plats i Rättvik. Jag tror också att det är bra om ambulans och räddningstjänst kan utgå från samma plats, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande.

Bemannas från Falun och Leksand

Under sommaren så kommer ambulansen I Rättvik bemannas med personal från ambulansstationen i Falun och över helger från Leksand. Men från och med i september så är tanken att ambulansen ska bemannas av personal endast från Leksand.

Även om ambulansen står placerad i Rättvik dagtid ska vara en resurs för hela Dalarna, skriver Region Dalarna i ett pressmeddelande.

Indragen ambulans väckte protester

När ambulansen färsvann från Rättvik ledde det till protester. Och flera hundra personer demonstrerade för att få behålla den i kommunen.

Totalt samma antal ambulanser

Johan Szymanski är räddningschef på Brandkåren norra Dalarna och han säger att det är på bekostnad av en ambulans i Mora som Rättvik nu får en. Och att antalet ambulanser i stort inte har ändrats.

”Mora får alltså en bil mindre hela sommaren på grund av detta”  skriver han i ett mejl till SVT Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Ambulansen Rättvik

Mer i ämnet