Elin Norén (S), tycker att det nu är en jämnare fördelning i utryckningstid i länet, trots de totalt sett ökade utryckningstiderna. Foto: SVT

Stor skillnad på utryckningstid efter indragen ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Fyra minuter och trettiofyra sekunder. Så mycket längre tid tar det nu för ambulansen att nå prio 1-patienter i Rättviks kommun, efter att ambulansgaraget i Rättvik avvecklades i våras. Det visar statistik som SVT tagit del av.

Ambulansen utgår sedan i våras från Leksand, som ett resultat av landstingets sparpaket.

Mätningar från perioden april till och med september jämfört med samma period föregående år, visar nu att utryckningstiden till Rättviks kommun blivit avsevärt längre efter flytten. Det visar statistik som Landstinget hämtat hos SOS AB och som SVT nu tagit del av.

Dalarna – Ambulansen Rättvik

Gagnef vinnare

Medianpatienten i Rättvik har i år fått vänta 14.33 minuter på att ambulansen ska anlända jämfört med 9.59 samma period förra året. Ambulansflytten till Leksand ser dock ut att ha medfört en förbättring i Gagnefs kommun. Där har utryckningstiden minskat med 1.32 i år. Men utryckningstiden dit är fortfarande en av länets längre med 18.09.

– Idag är det en jämnare fördelning över länet, säger landstingsrådet Elin Norén (S) som ännu inte tagit del av några ekonomiska beräkningar om hur mycket pengar landstinget sparat på rättviksnedläggningen.

Flyttar tillbaka vid valvinst

Moderata oppositionsrådet Christer Carlsson säger att Rättvik är en stor turistort och att partiet tänker flytta tillbaka ambulansen dit om partiet vinner landstingsvalet 2018.

TV: Se inblandade uttala sig om de längre utryckningstiderna

LÄS MER: Här hittar du tidigare artiklar om ambulansflytten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Ambulansen Rättvik

Mer i ämnet