Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Borg (M) berätta om hur han reagerade när han insåg att det skulle bli en finanskris 2008. Foto: SVT

Anders Borgs oväntade hyllning till Stefan Löfven – och rådet till Mikael Damberg

Publicerad

Sveriges tidigare finansminister Anders Borg (M) tycker att det är för tidigt att ropa varg – vi befinner oss ännu inte i en ekonomisk kris. Men han har ett par råd till efterträdaren Mikael Damberg (S) och dessutom en oväntad hyllning till Stefan Löfven.

Anders Borg ansvarade för Sveriges ekonomi under finanskrisen 2008. I en ny intervju i Politikbyrån säger han att det är alldeles för tidigt att börja prata om att det är på väg att blåsa upp till kris, trots inflationen och ökade bensin- och matpriser.

Trots det har han ett par råd till Mikael Damberg, som i dag har samma jobb.

– Till att börja med skulle jag redan nu förorda att man starkt förbereder sig även om jag inte är säker på att det blir en kris. Skulle Mikael Damberg nu gå in i en ekonomisk kris som finansminister då tror jag han själv förstår att det blir väldigt mycket arbete under en lång period, det finns ju inget alternativ. Det är väldigt krävande med kriser för alla som sitter i beslutsfattande situationer, säger Anders Borg i Politikbyrån och fortsätter:

– Det är också viktigt att fokusera på vad som är långsiktigt nödvändigt. Är det något medskick man ska ge till Damberg är det väl att det vore bra om det finns en strukturell inriktning på politiken.

Rådet från Stefan Ingves

Anders Borg berättar om ett råd han en gång fick av riksbankschefen Stefan Ingves.

– Under en kris får man nöja sig med några timmars sömn per natt eftersom det hela tiden pågår så många förlopp. Att sova – som vanliga människor uppfattar ”att sova” – det gör man ju inte riktigt.

Oväntade hyllningen

Anders Borg anser att Sverige är ett mer robust land i dag, och att vi kommer så bättre pall för en eventuell finanskris. Han hyllar också både sitt eget arbete – och duon Stefan Löfven/Magdalena Andersson.

– Det gjordes betydliga strukturreformer, inte minst av Reinfeldts regering men sedan också av Magdalena Andersson och Stefan Löfven.

Det finns dock några orosmoln på himlen, enligt Anders Borg:

– Och det är så klart hushållens skuldsättning. Den har fortsatt att öka under de här åren. Man ska dock samtidigt påpeka att banksystemet är mycket starkare än 2008. Vi har ju tvingat bankerna att öka sin kapitaltäckning och vi har ändrat regelverket så att vi har pressat dem ifrån den mest riskfyllda verksamheten. Tidigare var det ju kortsiktiga vinster som var styrande för allting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet