Anders Carlberg, på en bild tagen 2009. Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Anders Carlberg har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Anders Carlberg, grundare till och tidigare vd för Fryshuset i Stockholm avled på lördagen efter en tids sjukdom.

Carlberg somnade tidigt i morse in på ett sjukhem i södra Stockholm, omgiven av sina nära, skriver Fryshuset på sin hemsida.

– Han hade en fantastisk förmåga att se grupper och individer som övriga samhället dömde ut. Han var också en stor entreprenör och hade en fantastiskt känsla för vad som var relevant för unga människor och människor i utanförskap, och han agerade direkt, säger Johan Oljeqvist, vd för Fryshuset, till TT.

Fryshuset startade hösten 1984 i ett stort och slitet hus som varit fryslager för köttvaror. En grupp entusiaster, med Carlberg i spetsen, fick i uppdrag att bygga en idrottshall och repetionslokaler för musikintresserade unga.

Sedan dess har Fryshuset vuxit till bland annat en gymnasieskola i Stockholm och expanderat till Göteborg och Malmö. Man bedriver ett 40-tal verksamheter för unga och har blivit en stark röst i debatten om ungas villkor.

Anders Carlberg själv var också en aktiv debattör i bland annat ungdomsfrågor.

– Han var en person som var överallt, han kunde föra en debatt med påvens sändebud likaväl som han kunde prata med en imam och med folk på ett torg. Han var beläst och bevandrad. Han hade själv velat bli beskriven som en stor folkrörelseman, han trodde starkt på att människor själva skulle förändra förutsättningarna för sig själva, säger Johan Oljeqvist.

Carlberg var också ordförande i Vänsterns ungdomsförbund mellan 1967 och 1970 och spelade en framträdande roll under den så kallade kårhusockupationen i Stockholm 1968. Sedan 1982 har han engagerat sig i Socialdemokraterna.

Han har tilldelats kungamedaljer tre gånger, varav den senaste 2011. Han har också fått Frälsningsarméns Hannapris 2007, Solstickepriset 2009 och St Eriks-medaljen 2011.

Anders Carlberg blev 69 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer