Foto: TT arkiv

Anders Kompass utsedd till ambassadör

Publicerad

Anders Kompass blir Sveriges nya ambassadör i Guatemala. Ytterligare upprättelse för den svenske visselblåsaren, som stängdes av från FN efter att ha slagit larm om FN-personalens sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken.

Anders Kompass blir ny ambassadör i Guatemala, meddelar regeringen. Han tillträder tjänsten under hösten, enligt ett pressmeddelande från UD.

Det har tidigare förekommit medieuppgifter i Guatemala om att Kompass föreslagits som ambassadör i landet, men att utnämningen inte ska ha godkänts av regeringen där. UD har inte velat kommentera dessa uppgifter, skriver TT.

Avstängd från FN

Diplomaten Anders Kompass är i dag ämnesråd på UD:s Amerikaenhet. Han har tidigare bland annat arbetat inom FN med utvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter i Centralamerika, Mexiko och Colombia.

2015 stängdes han av från sin FN-post efter att han slagit larm om hur franska FN-soldater begått sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken. FN försökte tysta ned uppgifterna och Kompass uppmanades av sin chef att säga upp sig, men vägrade.

Rentvådd

En månad senare blev Kompass avstängd från sitt arbete, anklagad för att ha läckt hemlig information och brutit mot FN:s regler genom att lämna ut uppgifter utan att anonymisera offer och vittnen. Både en FN-ledd utredning och en oberoende kommission slog senare fast att Anders Kompass inte begått några fel, och han blev rentvådd från alla anklagelser.

I fjol fick Anders Kompass Svenska FN-förbundets utmärkelse ”Årets FN-vän” för sina insatser för att uppmärksamma missförhållandena.

TV: Uppdrag granskning om FN och övergreppen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer