Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani/TT

Anders Tegnell: ”Vågrörelse som sakta, sakta går neråt”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen inrapporterades 45 nya dödsfall och nu har 3 220 bekräftats avlidit med covid-19 i Sverige.

– Det är lite av en vågrörelse som sakta, sakta går neråt och lite av en förflyttning av antalet fall från Stockholm till övriga delar av landet, säger Anders Tegnell till SVT.

25 921 sjukdomsfall har nu registrerats i Sverige och 3 220 dödsfall har bekräftats. Under lördagen inrapporterades 45 nya dödsfall.

– Men som sagt dödsfallen dag för dag säger väldigt lite, speciellt på helgerna. Det är medelvärdet en tid tillbaka som vi kan gå på och det går ju sakta ner, säger statsepidemiolog Anders Tegnell  till SVT.

Coronapandemin

Besked om sommaren kommer i slutet av maj

Eftersom semestertider närmar sig är det många som undrar hur det kommer att bli i sommar med resor, aktiviteter camping och så vidare – och på fredagens pressträff sades det att ett besked om sommaren kommer i slutet av maj. 

– Vi kommer med besked, helt klart. Sen vilket besked vi kommer med det beror helt på utvecklingen av fall, utvecklingen av epidemin hur den ser ut, vad vi får för resultat, när vi mäter, på hur många som har haft sjukdomen i Sverige. Det är det som kommer bli helt avgörande till vilken nivå vi bedömer att vi behöver ligga kvar på för att vi inte ska hamna i en ny ökning av antalet fall, säger Anders Tegnell.

  • Bekräftat smittade i Sverige: 25 921
  • Dödsfall: 3 220
  • Dödsfall inrapporterade senaste dygnet: 45

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet