Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen när Folkhälsomyndigheten höll pressträff på fredagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Socialstyrelsen ser svag ljusning hos regionerna

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på vården har för första gången lättat något sedan coronapandemin blev verklighet i Sverige. Det visar de rapporter som landets regioner lämnat till Socialstyrelsen.

– För första gången på tre månader rapporterar en femtedel av regionerna att de själva prognosticerar en minimal förbättring på kort sikt, säger Socialstyrelsens ställföreträdande krisberedskapschef Taha Alexandersson under myndigheternas dagliga presskonferens.

Det regionerna rapporterar in till Socialstyrelsen är bland annat vårdbelastning, en framtidsprognos samt tillgång på skyddsutrustning och andra förbrukningsvaror.

– Det har bara varit röda siffror hittills och för första gången ser vi att det börjar bli gröna siffror.

Socialstyrelsen har än så länge inte studerat regioneras underlag till rapporterna men detta är något som ska ske i helgen enligt Taha Alexandersson.

– Om man tittar på tillgång till skyddsutrustning, tillgång till alla de här förbättringarna, också belastningen, så kan man väl anta att man ser en liten ljusning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.