Anders Tegnell: ”Väldigt försiktiga när det gäller vaccination av gravida”

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinationen av gravida utan särskilda riskfaktorer dröjer. Folkhälsomyndigheten väntar på ett större forskningsunderlag och kan inte säga när de flesta gravida kan bli vaccinerade.

I veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att gravida med vissa riskfaktorer, som exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar eller fetma, kan vaccineras i fas 3. Men myndigheten avvaktar med en generell rekommendation av vaccination av gravida. Detta trots att gravida efter vecka 20 tillhör en riskgrupp och har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Vilket kan innebära att barnet föds för tidigt.

Varför rekommenderar Folkhälsomyndigheten inte vaccin till alla gravida efter vecka 20? 

– Man brukar vara väldigt försiktig när det gäller vaccination av gravida. Det som finns skrivet om de här vaccinerna pekar man ju på att det teoretiskt sett inte finns anledning till oro. Utan det kommer förmodligen med hög sannolikhet vara ett säkert vaccin även för gravida. Men det finns begränsade erfarenheter så här långt. Man håller på att samla ihop större och större grupper av gravida som har vaccinerats av olika skäl, tills man får fram ett tydligt underlag att det här är ett säkert vaccin är för gravida och fostret, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Gravida AT-läkaren Joanna Huldt anser att det är en större risk för gravida om de inte blir vaccinerade och riskerar att få covid-19.

Gravida och vaccin mot covid-19

27 april meddelade Folkhälsomyndigheten att gravida med vissa riskfaktorer kan vaccineras mot covid-19.

Riskfaktorer för gravida kvinnor är sjukdomar som påverkar immunförsvaret eller nedsatt lungfunktion. Även hjärt- och kärlsjukdomar som stroke kan innebära ytterligare riskfaktorer, samt sjukdomen KOL och svår astma.

Förutom risksjukdomarna så menar FHM att kvinnor som är äldre än 35 år eller har ett BMI som är högre än 30 och bör ingå i Fas 3.

mRNA vaccin mot covid-19 är godkänt att ges till gravida, enligt Folkhälsomyndigheten. Endast gravida med de särskilda riskfaktorerna prioriteras dock för tillfället inom fas 3. I hälsodeklarationen från Folkhälsomyndigheten, som fylls i inför vaccinering, står det att gravida inte ska vaccineras.

I exempelvis USA kan gravida kvinnor vaccinera sig mot covid-19. 

Man har inlett eller börjat planera för kliniska studier där man undersöker hur säkra och effektiva covid-19-vaccin är för gravida.

Studier på djur som fått något av vaccinen från Moderna, Pfizer-Biontech eller J&J/Janssen före eller under dräktighet har inte visat på några hälsorisker för dräktiga djur eller deras ungar.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.