Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Thornberg svarar på kritiken i Ekots lördagsintervju. Foto: TT

Rikspolischefen om Mats Löfving-fallet: ”Är djupt berörd”

Uppdaterad
Publicerad

Det var beklagligt att polisen behövde tillsätta en extern utredning. Men man hade inget val.

Det säger rikspolischef Anders Thornberg, två månader efter att utredningen om den nu avlidne polischefen Mats Löfving presenterades.

– Jag är djupt berörd. Det var en nära arbetskamrat till mig. Det viktigaste av allt är att ta lärdom av det som hänt. Att man tar reda på vad som hänt och att man jobbar med frågor som arbetskultur och arbetsmiljö, säger Thornberg i Ekots Lördagsintervju.  

I intervjun får rikspolischefen bland annat frågor om hur han ser på den kritik som uppstod efter pressträffen om internutredningen kring Löfving. En pressträff där detaljer som kunde uppfattas som privata och kränkande lämnades ut och som hölls bara timmar innan Mats Löfving hittades död i sitt hem.

– Det fanns en mängd information ute i offentligheten. En del riktig och en del falsk. De inblandade kände sig dömda på förhand. Både när det gäller kompetens och privatliv. 

– Det var så stort allmänintresse. Jag har aldrig i hela min polisiära karriär varit med om ett sådant intresse och så mycket felaktig information, så det var viktigt för oss att komma ut. I samma ögonblick som rapporten var klar och lämnades till mig så blev den offentlig. Det var överväganden som gjordes av honom (den externe utredaren, reds. anm.) att ha den här presskonferensen.

Ny utredning kommer i slutet av maj  

Anders Thornberg menar också att det delvis var beklagligt att man var tvungen att tillsätta en extern utredning.  

– Men vi hade inget val. 

Om hanteringen bröt mot arbetsmiljölagen vill inte rikspolischefen kommentera, utan hänvisar till den granskning av polisens arbetsmiljö som kommer i slutet av maj. 

Thornberg får i intervjun även svara på frågan om han borde ha agerat tidigare, då han kände till den potentiella jävssituationen mellan Mats Löfving och Linda Staaf tidigare.  

– Vi har använt de mest kraftfulla instrument som finns. Det har gjorts polisanmälningar. Det har prövats av åklagare. Svaret på den frågan står i utredningen.  

Under de två månader som gått sedan Mats Löfvings död har SVT Nyheter närmast dagligen sökt Rikspolischef Anders Thornberg för en intervju, dock utan framgång. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.