– Ytterst är det smittspridning som avgör hur snabbt vi kan öppna upp samhället men med den här typen av vaccinationsbevis kanske vi kan öppna upp en del aktiviteter snabbare än vi annars gjort, säger Anders Ygeman (S). Foto: SVT

Anders Ygeman: Om du inte vaccinerar dig kommer du inte kunna göra samma saker

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinpass kan komma att bli en nyckel för att få resa, gå på konserter och mycket annat. Men kritiker varnar för att systemet riskerar att bli både integritetskränkande och diskriminerande.

I Israel arrangerades i veckan den första konserten med enbart vaccinerad publik. I många andra länder pågår en diskussion om att öppna samhällena snabbare med hjälp av just vaccinpass.

Den belgiske virologen Marc Van Ranst ser dock en risk med att använda vaccinpass innan alla fått möjligheten att vaccinera sig, det kan bli diskriminerande menar han.

Coronapandemin

– Det går helt och hållet emot min syn på demokrati. Det är bara några få som har fått chansen, det handlar inte om ett val, säger han till Agenda.

Kan vara integritetskränkande

Även Kenneth Johansson (C), ordförande för statens medicinsk-etiska råd är kritisk.

– Det väcker rättsliga frågor. Det väcker frågor för näringsidkaren som ska bedöma vilka som ska få komma in på restaurangen och det kan många gånger också vara integritetskränkande, säger han till Agenda.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) ser däremot mer positivit på ett digitalt vaccinationsintyg.

– Ytterst är det smittspridning som avgör hur snabbt vi kan öppna upp samhället men med den här typen av vaccinationsbevis kanske vi kan öppna upp en del aktiviteter snabbare än vi annars gjort.

Ygeman: Ett val

Att vaccinerade personer kan komma att få en viss fördel framför dem som inte är vaccinerade kan vara rimligt, enligt Ygeman.

– Väljer du att inte vaccinera dig, och det finns en ökad risk att du sprider en sjukdom som ytterst är dödlig, då kommer du inte kunna göra samma saker vid samma tidpunkt.

Det kanske inte handlar om ett val. Du kanske är allergisk eller av andra skäl inte kan ta vaccinet?

– Vi  kommer att utarbeta riktlinjer för det här men jag ser framför mig att man använder samma regler som vid gula febern eller andra sjukdomar där vi utfärdar vaccinationsbevis. Nämligen att du får ett intyg om att du inte kan ta vaccinet.

Då kommer det vara ovaccinerade på de här konserterna ändå?

– Ja i så fall kanske det rör sig om en på 100 000 eller 200 000, säger Anders Ygeman.

Se hela avsnittet av Agenda här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet