Anders Ygeman om norska kritiken: ”Olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) tycker att Norges statsminister Erna Solberg behöver ”städa framför sin egen dörr”, och att hon bör vara försiktig med att ”snegla över landsgränserna för att hitta grogrund för högerpopulismens framväxt”. Samtidigt säger han att Sverige också måste göra sitt.

– Vi ska inte bara peka finger mot Norge, säger Anders Ygeman.

Under en presskonferens efter moskéskjutningen i norska Bärum ska Erna Solberg ha sagt att det hörs mycket svenska när nynazister marscherar på norska gator, något som fick Anders Ygeman att reagera.

– Jag tycker att det är lite olyckligt eftersom Norge har en hel del att fundera på själva. I den norska regeringen har vi statsråd som har utropat korståg mot islam, och som varnat för islamiseringen av Norge, säger han.

Ligger det ingenting i det som Erna Solberg säger?

– Det är självklart så att vi ska bekämpa nazismen i Sverige. Vi ska bekämpa nazismen i Norge, Danmark, Finland och var den än dyker upp. Men tyvärr finns det en hel del som Norge själva måste jobba med när det gäller hur man bemöter högerpopulismens och rasismens framväxt.

Anklagas för låg debattnivå

Anders Ygeman har mött en del kritik för sina kommentarer om Erna Solbergs uttalande. Bland annat har han av norska politiker anklagats för att hålla en låg debattnivå.

– Det får man kanske ta när man tar diskussionen. Jag tycker att det är rimligt att föra diskussionen om de uttalanden som företrädare för den norska regeringen har gjort och jag tror att det är en debatt som kan vara med och mota tillbaka rasism och främlingsfientlighet, säger han.

”Tolkade det som ett sätt att skjuta över skulden”

I en intervju senare på tisdagen i TV4-programmet Efter fem säger Anders Ygeman att han kan ha missförstått sammanhanget när Solberg gjorde sitt ursprungliga uttalande.

– Jag tolkade det som ett sätt att skjuta över skulden, men jag har fått förklarat för mig i efterhand att det var på en fråga från en svensk journalist. Så man kanske ska ta det lite lugnt ändå, men så tolkade jag det när jag hörde och läste det, säger Ygeman till TV4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.