Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Erna Solbergs uttalande fick Anders Ygeman att reagera på Twitter. Foto: Jessica Gow/TT/Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Svenskt-norskt ministerbråk efter Solbergs uttalande: ”Se er i spegeln”

Uppdaterad
Publicerad

Norges statsminister Erna Solberg sa på en presskonferens att det talas mycket svenska när nynazister marscherar på Norges gator. Det fick Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) att reagera. Han menar att Norges regering bör ”se sig själv i spegeln” innan man sneglar mot Sverige. Nu har fler ministrar gett sig in i diskussionen.
– Vi tar inga råd från Sverige, säger Norges äldre- och folkhälsominister Sylvi Listhaug till Aftonbladet.

Solbergs uttalande sker med bakgrund av moskéattacken i Bärum och det faktum att statsministern och ledaren för konservativa Höyre nu vill se ett tätare samarbete med svenska myndigheter för att motverka högerextremism.

– När nynazister marscherar på norska gator, både i Fredrikstad och i Kristiansand, är det väldigt mycket svenska som hörs, ska Solberg ha sagt enligt norska Aftenposten.

Ygeman: Se er i spegeln

Uttalandet har fått Anders Ygeman att reagera. På Twitter skriver han att han gärna ser ett norskt-svenskt samarbete, men han uppmanar också Norges regering att ”se sig själv i spegeln”.

”Gärna norsk-svenskt samarbete, men regerar man med Fremskrittspartiet och utnämnt Sylvi Listhaug till minister 2 gånger, så kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen.”, skriver han.

Sylvi Listhaug representerar nationalistiska Fremskrittspartiet och är i dag Norges äldre- och folkhälsominister. I mars 2018 avgick hon från sin post som justitie- och invandringsminister efter att hon kritiserats för att ha skrivit att Arbeiderpartiet (AP) prioriterar terrorister framför norska medborgare.

– Vi tar inte några råd från Sverige, som har en dokumenterat mycket större nynazistisk miljö än Norge. Vi tar heller inte några råd från Ygeman eller andra svenska politiker som i tio år har stuckit huvudet i sanden och inte vågat diskutera invandring och dess konsekvenser, säger Sylvi Listhaug till Aftonbladet.

”Slap in the face”

Ygemans utspel har mött reaktioner från politiska motståndare hemma i Sverige.

– När Norges statsminister räcker ut en hand för att samarbeta mot nazister är det allvarligt att det möts med en slap in the face av en företrädare för den svenska regeringen, säger Tobias Billström (M) till Aftonbladet.

Foto: Skärmdump: Twitter

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor kallar Ygemans uttalande för plumpt och pinsamt.

Även Henrik Asheim, ledamot i norska stortinget för Höyre, har uttalat sig till tidningen. Han är kritisk till att Ygeman i en intervju med Aftonbladet bland annat påpekat att två attentat i Norge, däribland Utöya 22 juli 2011, utförts av norrmän.

Inte relevant, menar Asheim.

– Ygeman lägger sig på en debattnivå som norsk vänster inte har gjort efter 22 juli. Det är tråkigt, säger han

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer