Foto: TT/Pexels/Faksimil

Anders Ygeman påstås vilja flyga migranter från Belarus till Sverige – dementeras

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals migranter befinner sig i Belraus, vid polska gränsen. Samtidigt, i sociala medier, anklagas Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) för att vilja öppna en direktflyglinje mellan Belarus huvudstad Minsk och Stockholm, för att kunna ”transportera migranter till Sverige”. Detta dementeras nu.

”Anders Ygeman” trendar på Twitter.

Anledningen: En skärmdump från regeringens webbsida cirkulerar, innehållande texten ”Ansökan om tillstånd till luftfart i regelbunden trafik på sträckan Minsk – Stockholm/Arlanda”.

”Minister Ygeman försöker idag öppna direktflyglinje för migranter från Belarus till Sverige”, skriver en användare.

Till SVT Nyheter hälsar Anders Ygemans pressekreterare att det rör sig om ”ett missförstånd”.

Hon hänvisar sedan till ministerns Twitterkonto.

Foto: Faksimil

”Varför förstöra en bra story med faktakoll?”, twittrar Ygeman.

”EU beslutade om sanktioner mot Belarus för ett halvår sedan. Sanktionerna förhindrar belarusiskt flyg från att trafikera luftrum och flygplatser i unionen. Det hindrar dock inte flygbolag från att ansöka om sådana linjer. En sådan begäran från ett flygbolag avslogs idag av regeringen”, fortsätter han.

Ann Linde: ”Cyniskt spel med människor som insats”

Det är det belarusiska flygbolaget Belavia-Belarusian Airlines som fortsätter förbjudas att trafikera sträckan mellan Stockholm och Minsk. 

”Belarus politiska ledning bedriver ett cyniskt spel med människor som insats”, säger utrikesminister Ann Linde (S) i ett uttalande som skickats till TT. 

Den 25 maj återkallade Transportstyrelsen trafiktillståndet för flygbolaget för flygningar mellan Sverige och Belarus. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.