Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Andersson i Almedalen: Regeringen behöver ta sitt ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utveckling är ”fruktansvärd” och regeringenmåste agera omedelbart. Det säger Socialdemokraternas partiledareMagdalena Andersson i sitttal i Almedalen.Men till landets barn och unga vill hon trots allt ingjuta hopp.

– Sverige behöver er. Var och en av er, säger hon.

Samhället ger inte våra barn den uppväxt de förtjänar. Så inleder S-ledaren Magdalena Andersson sitt tal från Almedalsscenen inför 3 500 personer.

Hon nämner våldet som eskalerar, en sönderprivatiserad skola och den ekonomiska krisen som driver fler barnfamiljer till fattigdom och en nedmonterad klimat- och miljöpolitiken. Hon beskriver regeringens budget som en ”klimatslakt”.

Almedalen 2023

– Den riskerar att göra den svenska naturen oigenkännlig och driva investeringar och jobb ut ur landet, säger Andersson.

Eskalerande våld

Hon fortsatte sedan att tala om ett eskalerande våld i Sverige, där många unga rekryteras till kriminella gäng. Regeringen måste agera omedelbart, enligt S.

Gängkriminalitet måste stoppas, men fler poliser och skärpta straff räcker inte, fortsätter S-ledaren. Det behövs en stark socialtjänst och skola.

– Vi måste visa varenda ung människa att de kan bidra till vårt samhälle, att de behövs.

Kommunerna kämpar för fullt för att få ekonomin att gå ihop, men ”SD-regeringen” prioriterar sänkt skatt för höginkomsttagare framför människor som har det tufft ekonomiskt, fortsätter Andersson.

– Är det kris, som nu, så måste man ta sitt ansvar, men den här regeringen gör tvärtom.

”Vi klarar det här”

S-ledaren Magdalena Andersson avslutar sitt tal med en mer hoppfull ton. Trots segregationen, våldet, krisen i skolan, ekonomin och klimatet kan ”vi klara det”, säger Andersson.

Sverige har klarat av svåra kriser förr. Det är dags att visa tidigare generationer att vi klarar av att lösa dagens problem, fortsätter hon.

Nu behövs alla goda krafter i samhället, säger Andersson och riktar sig sedan till landets barn och unga.

– Sverige behöver er. Var och en av er. Ni är en viktig del av vårt land men ni är också vår framtid. Kom med oss i arbetet. Engagera er – er röst behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2023

Mer i ämnet