Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kristersson har visat att hans ledarskap inte håller för situationen” – Hör Magdalena Andersson (S).

Anderssons känga mot Kristersson: ”Hans ledarskap håller inte”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson (S) är tillsammans med Annie Lööf (C) på en guidad visning på det amerikanska stridsfartyget USS Kearsarge, som sedan ett par dagar ligger förtöjt mitt i Stockholm. När en reporter frågar varför Moderaternas partiledare inte är med svarar hon med en känga mot hans ledarskap.

– Han har visat att hans ledarskap uppenbarligen inte håller för den här situationen, säger statsministern.

När Statsminister Magdalena Andersson besökte stridsfartyget USS Kearsarge som sedan ett par dagar ligger förtöjt mitt i Stockholm, får hon sällskap av Centerledaren Annie Lööf – inte Moderaternas partiledare.

Den senaste försvarsövning med Nato som statsminister besökte var under Cold Response i Nordnorge i mars i år. Då hade hon sällskap av M-ledaren Ulf Kristersson. När reportern frågar varför Moderaternas partiledare inte är med denna gång svarar hon med en känga:

– Kristersson stod för några veckor sedan bredvid mig på en pressträff och sade att vi tillsammans skulle lotsa Sverige genom den här svåra processen.

– Sedan sviker han det ordet – inte bara mot mig utan mot hela svenska folket. Det är djupt beklagligt och dåligt för Sverige.

Kritiserar Kristersson

För bara några dagar sedan valde Kristersson att ge sitt stöd till Sverigedemokraternas misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S). Även övriga borgerliga partier stödjer den – dock inte Centern.

– Jag måste säga att jag är allra mest besviken på Ulf Kristersson och hur han har hanterat den här situationen.

Kontraproduktivt 

Andersson kallar agerandet från Moderaterna och Kristersson för ”kontraproduktivt” och anklagar honom för att ha svikit sitt löfte om att Nato-processen ska föras gemensamt mellan regering och opposition.

– Han har visat att hans ledarskap uppenbarligen inte håller för den här situationen, säger hon.

Centerledaren Annie Lööf ville också trycka på vikten av samarbete just nu. 

– Vi har världens blickar oss just nu, både genom denna övning och Nato-processen. Då är det viktigt att alla ledare agerar ansvarsfullt, både regering och opposition, säger Annie Lööf. 

Stridsfartyg markerar närvaro

Det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsarge anlöpte Stockholm i torsdags som ett av flera fartyg inför militärövningen Baltic Operations (Baltops), som hålls i Östersjön. Årets övning genomförs också parallellt med firandet av svenska marinens 500-årsjubileum.

– Baltops är en viktig övning, och en stor aktivitet för att markera närvaro, säger Annie Lööf.

SVT söker Ulf Kristersson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.