Ulf Kristersson (M) reagerar kraftigt på statsminister Magdalena Anderssons (S) uttalande om misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson (S). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kristersson (M): Partipolitiskt spel från statsministern

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson (S) gör Sveriges säkerhet till ett politiskt spel för att rädda justitieminister Morgan Johansson (S). Det skriver moderatledaren på Facebook.

”Det är inte värdigt en statsminister”, skriver han.

M-ledaren riktar skarp kritik mot Morgan Johansson (S) och framhåller honom som ”enskilt största hindret för att Sverige ska kunna vända den här utvecklingen”. Han pekar på de 31 personer som hittills skjutits ihjäl i år.

”Dubbelt så många som vid samma tid förra året. Fängelseplatserna är så få att dömda brottslingar är på fri fot och begår nya brott i väntan på sitt straff. Kvinnor mördas av män, som borde varit häktade”, skriver han på Facebook.

I partiledardebatten i SVT i maj var Ulf Kristersson och Magdalena Anderson eniga i att leda in Sverige i Nato utan att göra det till ett politisk spel, som M-ledaren framhåller det.

”För att rädda Morgan Johansson gör hon nu precis det som hon och jag tillsammans lovade svenska folket att inte göra när vi för ett par veckor sedan enades om att gemensamt leda Sverige in i Nato”.

Avgår på eget initiativ

Han riktar nu hård kritik mot statsministerns hot om avgång, vilket skulle bädda för en regeringskris.

”Om hon avgår, så gör hon det helt på eget initiativ. Inte mig emot – vi hade tänkte byta ut hela den här regeringen ändå om tre månader. Men det är bara hon som pratat om regeringskris, och det har absolut ingenting med misstroendet mot Morgan Johansson att göra. Han måste bort och ersätts med någon som tar sitt uppdrag som justitieminister på allvar”.

M står tillsammans med KD och L bakom Sverigedemokraternas misstroendeförklaring mot Morgan Johansson (S). På tisdag avgörs frågan.

”V är nu fyra partier – alla partierna på min sida i politiken – som saknar förtroende för justitieministern”.

SVT söker Ulf Kristersson (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andersson om misstroendeförklaringen: Avgår om justitieministern avsätts. Hör statsministerns kritik mot oppositionen i klippet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.