Finansministern ”Åker man på en shoppingresa till London ska man betala tull”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en ”överhängande risk” att det blir ett avtalslöst utträde för Storbritannien ur EU, uppgav EU-minister Hans Dahlgren (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) på en gemensam pressträff på onsdagen.

På måndagen höll de två en gemensam presskonferens för att berätta om den svenska regeringens förberedelser för Storbritanniens utträde ur EU, som kommer att ske den första november i år. Förberedelserna har pågått sedan förra sommaren, enligt EU-ministern Hans Dahlgren från Socialdemokraterna.

– Storbritanniens nya premiärminister (Boris Johnsson, reds. anm.) har varit väldigt tydlig med att han vill att man ska ha ett utträde ur EU den första november – med eller utan ett avtal, säger finansministern Magdalena Andersson (S).

Storbritannien drabbas hårdast

De flesta internationella experter förutspår lägre tillväxt och minskad handel med ett avtalslöst brexit – främst för Storbritannien men även för andra medlemsstater, menar finansministern.

46 procent av Storbritanniens varuexport gick förra året till EU – motsvarande siffra för EU är 5,5 procent. I Sveriges fall är det 5,7 procent av varuexporten som går till Storbritannien.

”Betala tull på shoppingresan”

Handeln kommer att drabbas av tullar vid en avtalslös brexit. Bland annat ska tull och moms betalas för varor som överstiger 4 300 kronor, om de köps under en resa till Storbritannien.

– Åker man på en shoppingresa till London ska man betala tull och moms, säger Magdalena Andersson.

För Tullverket innebär det en ökad arbetsbörda då antalet fysiska kontroller kommer att öka på bland annat Arlanda och i Göteborgs hamn. Myndigheten har därför anställt fler medarbetare och har även fått ökande anslag under de senaste åren, enligt Andersson.

Svenskar i Storbritannien

Under presskonferensen gick de två socialdemokratiska ministrarna även igenom hur situationen kommer att påverka svenskar i Storbritannien och vice versa. Riksdagen har bland annat bestämt att man ska fortsätta betala ut sociala förmåner för vissa svenskar som bor i Storbritannien. Det handlar om barnbidrag, föräldrapenning och garantipension – och även de utbytesstudenter som påbörjar studier utomlands ska kunna fortsätta, uppger Dahlgren.

Britter som bor i Sverige ska inte behöva ansöka om visum den första november, utan kan fortsätta vistas och arbeta i landet under en övergångsperiod.

– Vi är beredda att underlätta för alla britter som bor i Sverige och förutsätter därför att Storbritannien gör samma, säger Dahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.