Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tullverkets Åsa Wilcox råd till företagare: ”Läs på och skaffa er kontakter” Foto: SVT

Tullverket vädjar till företag att förbereda sig för hård brexit

Publicerad

Regeringen bedömer att sannolikheten för att Storbritannien lämnar EU utan avtal har ökat. Skulle det bli så uppskattar Tullverket att antalet tulldeklarationer kan bli 20 procent fler.
– Det värsta scenariot är om de företag som i dag inte har en handel utanför EU inte har förberett sig, säger Åsa Wilcox, avdelningschef för effektiv handel på Tullverket.

Enligt Tullverket är det ungefär 5 000 företag som i dag handlar med Storbritannien men inte med andra länder utanför EU. Skulle det bli en hård brexit kommer de bland annat att behöva betala tull och moms.

– De behöver kartlägga sina flöden och ta reda på vad det är för avgifter som gäller för de varor de vill importera. Det värsta är om man väntar in i det sista och inte ansöker om ett registreringstillstånd så man kan hantera sitt import- och exportflöde. Att man inte gjort sin hemläxa helt enkelt, då blir det tufft, säger Åsa Wilcox, avdelningschef för effektiv handel på Tullverket.

– Så mitt tips och vädjan, är att man förbereder sig, läser på, följer utvecklingen och skaffar sig de kontakter man behöver. 

Kraftig ökning av tulldeklarationer

Storbritannien är en stor handelspartner till Sverige. Skulle landet lämna EU utan ett avtal den sista oktober, så uppskattar myndigheten att antalet tulldeklarationer kommer att öka med upp till 20 procent, från dagens sju miljoner per år till mellan åtta och 8.4 miljoner. 2019 fick Tullverket 90 miljoner extra för att stärka sin verksamhet, varav en del för förberedelser för brexit.  

– Vi äskade att vi skulle rekrytera 70 personer och utrustning för 25 miljoner. Vi har anställt 35 till min verksamhet. Sedan har vi också totalt rekryterat 105 personer, men de gör ju också andra kontroller, säger Åsa Wilcox.

Göteborgs hamn kan drabbas

Under en period bedömer hon att det finns en risk för logistiska stopp som i så fall kan påverka hela importverksamheten. 

-I Göteborgs hamn har vi till exempel mycket sändningar från Storbritannien. Har man då inte tullhandlingar färdiga och klara för en smidig hantering kommer det bli kännbart och det finns en risk att det kan slå mot övriga flödet – även de som i dag har en import som fungerar. Det är min rädsla, säger Åsa Wilcox. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer