Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utdrag ur debatten i Aktuellt. Foto: SVT

Andersson (S) i löftesbråk med Busch (KD): ”Ska man skratta eller gråta?”

Uppdaterad
Publicerad

Nu får 4,3 miljoner hushåll besked om när deras elstöd kommer – men vägen dit har varit snårig. I SVT:s Aktuellt rök Ebba Busch (KD) och Magdalena Andersson (S) ihop i en laddad debatt om brutna vallöften och höga elräkningar.

– Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta, för ibland skyller Ebba Busch alla problem på tidigare socialdemokratiska regeringar. Sedan säger hon att politiker själva ska ta ansvar, säger Andersson.

När den tidigare statsministern Magdalena Andersson och nuvarande energi- och marknadsminister Ebba Busch möts i Aktuellt är det framförallt löftena kring elstödet som står i centrum.

Under valrörelsen lovade nuvarande regeringspartierna att ett högkostnadsskydd skulle vara på plats redan den 1 november. På onsdagen presenterades dock det första elstödet som går till hushållen i område 3 och 4. Utbetalningarna startar den 20 februari och gäller förbrukningen mellan oktober 2021 och september 2022. Men Andersson är inte nöjd:

– Framförallt är det inte i linje med det som Ebba Busch lovade under valet, säger hon.

– Ebba Busch lovade svenska familjer att man inte skulle ha en elräkning på mer än 4 000 – 5 000 kronor, men jag fick en elräkning på 10 000 kronor.

”Svenska folket har rätt att utkräva ansvar”

Enligt Kronofogden har privatpersoners elskulder ökat med 27 procent under 2022 jämfört med föregående år. Busch medger att hon ”gärna sett att elstödet skulle kommit tidigare”, men säger samtidigt att regeringens resultat visar hur ”svårt det är att kompensera ett nedmonterat elsystem”.

– Jag vill vara tydlig med var ansvaret ligger: svenska folket har rätt att utkräva ansvar för att vi är där vi är, det är Magdalena Anderssons ansvar. Mitt ansvar är nu att se till att vi tar oss ur den här krisen, säger Ebba Busch.

Se när det hettar till mellan partiledarna i löftesdebatten i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Inrikes
Mer Nyheter